Virgil Musta

Medicul Virgil Musta, șeful Secție de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a revenit cu precizări, cu privire la cazul celor șase pacienți care au decedat zilele trecute în acest spital, după ce a fost contrazis de către Iohannis.

„Poate nu am fost bine înţeles sau poate nu m-am exprimat eu foarte bine, dar am spus că au decedat şase pacienţi pe secţie, cu forme severe de COVID-19. În această boală există evoluţia rapidă şi se decompensează. Colegii de la ATI au intervenit, dar nu a mai fost timp de mutare pe Secţia ATI. Ei sunt pacienţi care au murit pe secţie. Cauza nu este că nu erau locuri pe ATI, ci că s-au decompensat comorbidităţile”, a declarat, marţi seară, Medicul Virgil Musta, pentru News.ro.

Medicul a precizat din nou că în Spitalul de Boli Infecţioase nu mai sunt locuri de ATI. „Sunt ocupate toate, dar. E un departament central, la Bucureşti, care se ocupă. Şi noi am transferat pacienţi la Arad, am asta nu înseamnă că doar aici sunt paturi ATI în Timişoara. Eu vorbesc strict de spitalul nostru. Noi, când avem un caz care este sever, colegii de la ATI îl evaluează. În urma acestei evaluări se începe să se sune pentru locuriprimit pacienţi de la Bucureşti, în baza acestui program. Sunt pacienţi care vin cu forme severe a căror parametri biologici arată că sunt de ATI”, a mai explicat Virgil Musta.

Acesta a adăugat că nu poate spune de ce starea de sănătate a celor şase pacienţi s-a înrăutăţit atât de repede. „Revenind la cei şase pacienţi decedaţi, nu ştiu din ce motiv s-au decompensat atât de rapid, toţi în acelaşi interval orar. Era o zi cu ceaţă şi se ştie că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare. Cei şase pacienţi aveau vârste cuprinse între 68 – 70 de ani şi au decedat pe Secţiile Pneumologie 4 şi Boli Infecţioase 2”, a mai declarat Musta.

Lipsă de comunicare între spitale

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, marţi, o referire la paturile de ATI din Timişoara, afirmând că sunt locuri, însă a fost o comunicare deficitară.

„Sunt două aspecte aici – primul se referă la comunicarea între spitale şi aici e loc de mai bine. Se pare că ar fi fost locuri în Timişoara, însă unii cu alţii nu s-au întâlnit şi comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri şi nici nu e nevoie ca directorii să vorbească între ei pentru că este Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de aceste lucruri. Dar domnul ministru Tătaru e în legătură cu toate spitalele şi s-a văzut că se mai găsesc variante pentru a amenaja locuri. Acestea sunt soluţii care se găsesc în plan local şi după aceea pacientul poate să fie transportat”, a declarat Iohannis.

Citește și: Streinu-Cercel: „La ATI ajung pacienții care sunt terminali”

#News