Primii turiști spațiali transportați de compania privată Virgin Galactic au ajuns în spațiul cosmic

Printre călători au fost o mamă și fiica ei

Primii turişti transportaţi de compania americană Virgin Galactic, între care un bărbat de 80 de ani şi o tânără de 18 ani, au ajuns joi în spaţiu, a anunţat compania fondată de miliardarul Richard Branson, îndeplinind astfel o promisiune făcută în urmă cu două decenii, potrivit g4media.ro.

Cei trei pasageri – Jon Goodwin, în vârstă de 80 de ani, Keisha Schahaff, în vârstă de 46 de ani, şi fiica ei Anastatia Mayers, în vârstă de 18 ani – au petrecut câteva minute în spaţiu, admirând curbura Pământului şi plutind pentru scurt timp în imponderabilitate, potrivit înregistrării video a companiei.

Ei au fost însoţiţi pe VSS Unity de un angajat al Virgin Galactic însărcinat cu monitorizarea lor şi de doi piloţi. Această misiune, denumită Galactic 02, este al doilea zbor comercial al companiei, după un prim zbor la sfârşitul lunii iunie. Acel zbor a transportat însă ofiţeri superiori ai forţelor aeriene italiene, care au efectuat o serie de experimente la bord, şi nu civili care călătoreau doar de plăcere. Înainte de aceasta, compania a efectuat mai multe zboruri de testare, inclusiv unul cu Richard Branson însuşi la bord, în iulie 2021.

 În total, cursa de joi marchează a şaptea oară când naveta spaţială a Virgin Galactic a călătorit a ajuns în spaţiu

Un imens avion jumbo a decolat mai întâi de pe o pistă convenţională din New Mexico, apoi, după o perioadă de ascensiune, a eliberat vehiculul spaţial, care seamănă cu un avion privat de mari dimensiuni. Acesta şi-a pornit motorul şi a accelerat pe verticală până la o altitudine de peste 80 km – limita care, potrivit armatei americane, marchează începutul spaţiului. Naveta spaţială a atins o altitudine de 88 km la apogeu, a anunţat un comentator în timpul transmisiunii video în direct. Apoi şi-a început rapid coborârea prin planare, înainte de a ateriza pe aceeaşi pistă. Tânăr amendat pentru că a mințit polițiștii că a fost tâlhărit