Festivalul Ivan Patzaichin, destinat bărcilor prietenoase cu mediul, începe pe 8 septembrie

Festivalul va fi deschis de memorialul dedicat legendarului ”campion cu pagaia ruptă”

Festivalul Ivan Patzaichin va începe vineri, 8 septembrie, la Tulcea, cu inaugurarea memorialului dedicat marelui campion şi pe perioada a 5 zile se va desfăşura primul traseu din Deltă dedicat bărcilor prietenoase cu mediul, a anunţat asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, potrivit g4media.ro.

Ansamblul arhitectural „Ivan Patzaichin”, realizat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea pe o idee propusă de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, se află pe faleza Ivan Patzaichin, în capătul spre Sulina

. „Construit prin efortul colaborativ a cinci artişti – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah – în conformitate cu viziunea curatorială a lui Teodor Frolu (partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieţii), memorialul va deveni un important reper arhitectural şi artistic al oraşului, oferind şansa unui interesant dialog urbanistic cu monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă”, se menţionează în comunicat.

Memorialul va reprezenta nu doar un omagiu adus marelui dispărut, ci va marca şi locul de plecare către Deltă a ambarcaţiunilor cu vâsle, o propunere alternativă de turism responsabil, un astfel de traseu, cu o lungime de circa 54 de kilometri, care ar putea fi parcurs vâslind timp de trei zile de orice turist, este cel între Tulcea şi Mila 23, denumit de asociaţie drept traseul „Delta lui Ivan”.

 „Pentru inaugurare, o caravană de peste 30 de caiace, canotci şi alte bărci cu vâsle, cu circa 100 de persoane, va pleca în dimineaţa zilei de 10 septembrie, de la pontonul din faţa Ansamblului Memorial, urmând să acosteze pe 12 septembrie la Mila 23, la Muzeului Ivan Patzaichin – centru de inovare comunitară aflat în construcţie”, se mai arată în sursa citată. Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, Festivalul a luat numele de Ivan Patzaichin la ediţia din 2022 şi este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea. MAE, avertizare de călătorie: Timpi mari de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare în acest weekend