Semnal de alarmă: zeci de delfini au murit în Marea Neagră

Peste 80 de animale au fost găsite moarte pe țărmul turcesc.

Numărul delfinilor care au murit în Marea Neagră a crescut accelerat, după începutul războiului din Ucraina, au avertizat cercetătorii turci. Potrivit cercetătorilor turci, poluarea fonică sporită în nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare, ar fi putut determina delfinii să meargă spre țărmurile turcești și bulgare, unde se prind în plasele de pescuit în număr neobișnuit de mare, sau eșuează pe țărm.

Peste 80 de animale au fost găsite moarte pe țărmul turcesc

 Turcia a înregistrat o creștere a eșuărilor de delfin comunDelphinus delphis) pe coasta Mării Negre, de la începutul războiului. Peste 80 de animale au fost găsite moarte pe țărmul turcesc. Fundația Turcă de Cercetare Marină (TUDAV) a descris acest lucru ca  „o creștere extraordinară”.

Investigațiile inițiale au arătat că aproximativ jumătate din cei 80 de delfini au murit după ce au fost prinși în plasele de pescuit. Cercetătorii nu au descoperit încă cauza morții celorlalți delfini, care nu aveau răni specifice plaselor pescarilor sau urme de arme de foc. Bayram Ozturk, președintele TUDAV, a declarat că moartea acestor delfini rămâne „o întrebare fără răspuns”.

Delfinii sunt mamifere cetacee marine înrudite cu balenele și marsuinii (Phocoena phocoena). Există în jur de 40 de specii existente de delfini în 17 genuri diferite. Delfinii variază ca dimensiune de la 1,7 m lungime și 50 kg (delfinii Maui), ajungând până la 9,5 m și 10 tone orca sau balena ucigașă. Unele specii prezintă dimorfism sexual, unde masculii sunt mai mari decât femelele. Delfinii sunt răspândiți în întreaga lume, în special în apele puțin adânci din zonele de coastă. Sunt animale carnivore, hrănindu-se cu pește și calmari.

Mirela Vaida i-a transmis un mesaj soțului ei în direct la TV