Incendiul de la Notre-Dame a reprezentat o pierdere istorică, chit că ești francez sau nu. Chit că ești religios sau ateu. Chit că ești sau nu catolic și chit că nu ai pășit vreodată pe urmele lui Quasimodo. Recunosc, nu am văzut Notre-Dame decât în poze, dar am ales să citesc Notre-Dame de Paris. Am preferat paragrafele lui Hugo când alții îl păstrau doar în poze făcute în catedrală. Ei au păstrat selfie-uri și poze. Eu am păstrat replici, dramă, și ceva istorie. În timp, tot ce a rămas din drama lui Hugo, s-a redus la filme Disney, jocul video Assassin’s Creed și multă cenușă.  

În urmă cu un an, Notre-Dame ardea și tot Parisul făcuse cerc de lacrimi și rugăciuni. Azi cercul a dispărut, suntem speriați, triști și pe cale de dispariție.

La noapte e Paștele catolic și Parisul se roagă în case. Nu sunt și nici nu vreau să mai fiu un om religios. Dar singurătatea catedralei m-ar face să adopt orice religie din lume. Și aș plăti prețul înzecit, doar să treacă pandemia, frica, haosul. Aș alege să fiu catolică pentru o zi, dacă ar exista un Dumezeu care să nu mai ucidă pentru măcar o zi.

Arhiepiscopul Michel Aupetit nu vorbește doar de catedrală și slujbe catolice. Vorbește de o lume „îngenuncheată şi paralizată de o pandemie care a răspândit moartea”. Asta independent de religie sau de imaginea dezolantă a unei catedrale goale.

A trecut un an și, până la urmă, nu focul a lăsat catedrala goală, nici ateismul și nici îndepărtarea de Dumnezeu. Ci boala. Și frica. Se spune că trebuie să fii cu ”frică de Dumnezeu”. De data asta, fix frica ne-a îndepărtat de cele divine și nu știu dacă suntem de acuzat.

Când nici măcar preotul (în job-ul lui de reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ) nu te mai poate acuza, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Că fix frica te apără, până la urmă.

Și dacă Notre-Dame nu a fost condamnată la moarte anul trecut, o letargie tot este. În 2020.

Și dacă nici catolică nu mai vreau să fiu, nici practicantă și nici Notre-Dame de Paris nu mai citesc, măcar să avem un Paște Fericit. Și catolici sau ne.

Citește și: BOR-ul, donațiile și coronavirusul

#News