Din punctul meu de vedere biserica (și, implicit, BOR-ul) ar trebui să fie acolo pentru credincioși. Să nu se amestece în politică, să nu-și dea cu părerea în chestii medicale și economice, să ajute moral, spiritual și material (că are de unde) turma de credincioși.

De coronavirus, BOR-ul a reacționat ca un adolescent la care au început să funcționeze hormonii. A făcut chestii bune. A făcut chestii rele. A făcut chestii inconștiente și, per total, a împărțit lumea care nu se duce musai la biserică între ”da, bravo!” și ”WTF, BOR?!?”

– 27.02.2020 – Patriarhia permite primirea Sfintei Împărtășanii cu lingurița adusă de-acasă.

– 28.02.2020 – Mai mulți ierarhi și preoți critică decizia cu pricina.

– 28.02.2020, mai pe seară – Patriarhia spune că, de fapt, regula rămâne neschimbată, și să ne rugăm pentru cei care se tem să lingă aceeași linguriță, în timp ce se împărtășesc.

– Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie spune la Huși că nu e normal să-ți fie mai frică de moarte decât de Dumnezeu, și mai degrabă ne rugăm la Sfânta Chiriachi, să apere orașul de boală.

– 22.03.2020 – La Cluj, la Catedrală, se împărtășește lumea cu aceeași linguriță. Păstrând, cât de cât, distanța fizică.

– Preafericitul Daniel donează 2000 de euro ”din propriul salariu” pentru materiale de protecție destinate voluntarilor „Ajută cu bucurie”.

– BOR pune bănuț la bănuț și donează 4 milioane RON pentru ”oamenii vârstnici și săraci, dar și cei aflați temporar în izolare sau în carantină”.

– BOR sfătuiește credincioșii să stea acasă de slujba de Paște. Fără luat lumină (că oricum n-o să vină de la Ierusalim), fără adunări în biserici, eventual doar ieșit la balcon, la 12 din noapte, să aprindă o lumânare.

– Arhiepiscopia Argeşului donează echipamente şi produse medicale de 50.000 de lei pentru Secţia de Boli Infecţioase a SJU Pitești.

– Episcopia Huşilor a donat Spitalului Judeţean din Vaslui o ambulanţă şi 20.000 de euro pentru un aparat de depistare a virusului SARS-Cov-2.

– Arhiepiscopia Iaşilor a donat  şase monitoare pentru funcţii vitale Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în valoare totală de peste 15.000 de euro.

– Arhiepiscopia Aradului a strâns fonduri pentru a dona sisteme de ventilaţie şi monitorizare Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad.

– IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cere, cu aproape lacrimi în ochi, deschiderea bisericilor în noaptea de Paște, că bisericile sunt singurele care sunt total închise. Alte instituții lasă să intre măcar câte un om pe rând. (Aș vrea și eu să văd cum intră în biserică câte un om, pe rând, eventual cu dezinfectare individuală. Și cam cum își imaginează preasfinția sa că lumea n-o să se calce în picioare, să ia lumină).

– Mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor confecţionează gratuit lenjerii de pat pentru spitalele care tratează pacienți cu Covid-19.

– Mitropolia Moldovei și Bucovinei duce duminică moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva într-o procesiune prin județul Botoșani, ca întărire și salvare de coronavirus. Și îndeamnă credincioșii să iasă pe balcoane, la geamuri sau la porți, s-o vadă. (Și aici, aș vrea și eu să văd cum nu se-nghesuie unii să pupe moaște, ca să fie protejați de-un virus care se transmite și prin contact direct, gen pupat.)

Acestea fiind zise, înțelegeți acum de ce zic că BOR e ca un adolescent hormonal? O gravidă cu pofte și hachițe? O femeie la ciclu sau la menopauză?

Citește și: Emanuel Ungureanu donează echipamente pentru Institutul Oncologic din Cluj

#News