Vaccinat sau cu test negativ, la Untold

Organizatorii evenimentului și ministrul Culturii par să „vorbească aceeași limbă”

Vaccinat împotriva Covid sau un test negativ, opțiuni viabile pentru participarea la evenimentele culturale din acest an. Soluțiile au fost sugerate de către Edy Chereji, directorul de comunicare al Untold și Neversea, iar ministrul Culturii va face discuțiile cu INSP, dar și cu alți organizatori de evenimente.

Spuneam acum câteva săptămâni că avem soluții pentru redeschiderea sectorului cultural în acest an, doar că avem nevoie de un dialog cu autoritățile. Tot atunci mai spuneam și că, odată ce stabilim alături de autorități „manualul de utilizare” al unui eveniment, cu măsuri clare, cu acces pentru cei testați la intrare/vaccinați/testați PCR/dovadă anticorpi, nici nu ar trebui să se mai pună problema unui număr limitat de participanți! Atâta vreme cât aplicăm măsuri prin care să le oferim acces celor care nu reprezintă nici un risc, că sunt 100 sau că sunt 50.000 de participanți, e același lucru, e la fel de sigur! Și mai spuneam tot atunci că noi, organizatorii, suntem responsabili. Și că participanții la festivaluri sunt responsabili și sunt obișnuiți cu reguli. Pentru că prezența la un festival presupune o serie de reguli de participare, chiar și în condiții normale.

Edy Chereji, director comunicare UNTOLD

Acesta s-a arătat foarte mulțumit de faptul că ministrul Culturii a ascultat mesajele venite dinspre organizatorii de evenimente și speră ca aceste propuneri să ajungă și la celelalte ministere.

„Acum însă și mai important ar fi ca ai dumnealui colegi din Guvern să nu ne mai neglijeze și să accepte un dialog cu argumente, pentru a găsi cele mai bune soluții. Nu cerem nici un fel de absurditate, ci doar normalitate”, a scris Edy Chereji, pe Facebook.

Discuții cu INSP și operatorii economici culturali

Pe lângă soluțiile pe care le oferă Edy Chereji, ministrul Culturii a precizat că se analizează inclusiv varianta unui centru de testare rapid, chiar la intrarea la aceste evenimente.

„În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari in aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu, la Digi24.

Acesta a mai menționat că trebuie să se facă pași rapizi pentru stabilirea unor reguli clare, având în vedere că odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber să se permită desfăşurarea unor astfel de evenimente.

Citește și: Sports Festival, o nouă reprogramare