Ministrul Mediului vrea ca vinerea românii să se plimbe cu bicicleta

„Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri, cred că am avea un impact pozitiv"

Ministrul Mediului a declarat că își dorește încă o schimbare în țară. Mai exact vorbim despre renunțarea la autoturism în zilele de vineri. Astfel, Tanczos Barna îi sfătuiește pe români ca măcar vinerea să aleagă un mijloc de transport mai puțin poluant: spre exemplu, bicicleta. Cu toate astea, ministrul nu a exclus din vedere nici mijlocul de transport în comun. În aceeași declarație de presă s-a mai zis faptul că mașinile electrice reprezintă, de asemenea, o variantă bună, acestea fiind nepoluante mediului.

Ministrul Mediului: „Am ales ziua de vineri pentru că este de foarte multe ori zi scurtă”

„În 2021 ne dorim să ajungem la această performanță ca 1 din 4 angajați să aleagă o altă modalitate de deplasare. Vom lansa invitații către companiile private astfel încât să fie cât mai mulți care aderă la această inițiativă. Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri, cred că am avea un impact pozitiv”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Desigur, ministrul Mediului își dorește ca din ce în ce mai mulți români să renunțe, măcar vinerea, la autoturism, în favoarea bicicletei. Însă ce ne facem cu lipsa efectivă a pistelor din țară? În acest moment, necesarul de piste pentru bicicliști din țară nu este acoperit, ele lipsind cu desăvârșire în anumite zone în care existența lor e necesară.

„Eu voi alege una dintre variantele de transport pe care le-am testat în ultimele săptămâni. Am testat acum două săptămâni metroul, ieri am venit cu RATB-ul… cu STB-ul. Am rămas cu RATB-ul, pentru că ultima dată am circulat acum 25 de ani când eram student cu RATB-ul, recunosc. Este o schimbare la nivelul fiecărei instituţii şi este în primul rând o schimbare de mentalitate la nivelul fiecărui cetăţean. Şi mie mi-a fost un pic ciudat să vin cu RATB-ul pentru că nu am mai circulat…. A trebuit să văd unde se cumpără biletele, a trebuit să văd care sunt rutele pentru că am uitat numărul autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor cu care circulam în timpul studenţiei. Lucrurile se pot schimba dacă vrem să producem schimbare”, a mai spus Tanczos Barna, potrivit Digi24.

Citește și: USR PLUS, amendament pentru familiile monoparentale