România va fi lovită de ploi puternice, începând de marți, precipitaţiile cuprinzând cele mai multe zone, avertizează meteorologii. Aceștia anunţă temperaturi ridicate, care vor atinge 12 grade Celsius în sud-estul ţării, datorită unui ciclon care face are efecte devastatoare în Europa și care se va abate și asupra României. 

 Vreme deosebit de caldă

Un val de aer cald mediteranean va pătrunde în România, conducând la încălzirea vremii. Odată cu temperaturile ridicate, sisteme frontale venite din Europa Centrală vor determina apariția ploilor. Precipitațiile vor fi la început pe zone mai extinse în vestul, centrul şi nord-vestul ţării, local şi în restul teritoriului.  

„Traversăm acum o perioadă în care vremea îşi schimbă radical aspectul o dată la două-trei zile, dar dacă ne uităm puţin în urmă am avut o foarte lungă perioadă în care, cel puţin din punct de vedere al precipitaţiilor, nu s-a întâmplat mai nimic. Nu este bine să avem nici astfel de blocaje atmosferice, aşa cum le numim noi, pentru că seceta este instalată în mare parte a ţării. Sigur că suportăm destul de dificil şi aceste treceri foarte bruşte, pentru că ne influenţează variaţiile de temperatură, apariţia precipitaţiilor, după o lungă perioadă de lipsă de precipitaţii. Aceste variaţii se datorează unor factori la scară europeană, până la urmă. Nu este chiar ieşit din comun acest lucru pe parcursul iernii.

Ceea ce aş spune că este mai ieşit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influenţe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puţin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aş spune că mai degrabă acest lucru este mai ieşit din comun”, a explicat Florinela Georgescu. Ultimele două nopţi, care au fost foarte geroase în România, se explică prin influenţa – rară, în această iarnă , dinspre partea de est-nord-est a Europei”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv ANM.

Citește și Meteorologii avertizeaza – 22 grade noaptea

 Ninsori și lapoviță la munte

Meteorologii anunță că temporar vor mai fi precipitaţii şi prin sudul şi sud-estul ţării, în special sub formă de ploaie. Doar la munte temporar va mai fi temporar lapoviţă şi ninsoare, mai ales în zona înaltă, anunță ANM. Marţi, vor fi înnorări şi vor fi precipitaţii local în nordul şi sud-vestul ţării şi pe zone restrânse în rest, sub formă de ploaie. Trecător şi izolat în Maramureş şi în Transilvania se va semnala lapoviţă sau ninsoare. Zona montană va fi cuprinsă treptat de ninsori în timp ce vântul va suflă tare la munte, viscolind ninsoarea pe crește, iar local şi la viteze mai reduse vor fi intensificări şi în zonele de relief mai joase. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade, iar cele minime între -7 şi 3 grade.

Cum va fi vremea în București

În Bucureşti, probabilitatea de ploaie slabă va fi mai ridicată în prima parte a zilei. Vântul va sufla moderat iar temperatura maximă va fi  cuprinsă între  7…8 grade, iar cea minimă între -1…1 grade.  Miercuri, cerul se va înnora şi se vor semnala precipitaţii , cel mai probabil în nord-vestul şi centrul ţării, care vor fi predominant sub formă de ninsoare la munte .Vântul va avea intensificări local şi temporar în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari la munte, în special pe crește. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 11 grade, iar cele minime între -7 şi 2 grade. Vântul va sufla în București slab şi moderat, cu unele intensificări în prima parte a zilei.. Temperatura maximă va fi de 7…9 grade, iar cea minimă de -4…-1 grade . Chiar dacă vor fi temperaturi mari decât cele normale  toată săptămâna,  probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată.

Vreme frumoasă 

„E greu de spus că nu va mai veni niciun episod cu vreme mai de iarnă, pentru că am început să schimbăm aspectul de vreme o dată la două-trei zile. Circulaţiile atmosferice sunt foarte rapide în această perioadă. Este posibil ca, după acest episod care va însemna o creştere de temperaturi în următoarele două zile, poate o scădere la jumătatea săptămânii, poate din nou o creştere spre sfârşitul săptămânii – este foarte posibil să continuăm în acelaşi stil, ceea ce înseamnă că ar mai putea apărea episoade în care vremea să fie mai rece şi precipitaţiile sub formă de ninsoare. Dar atât timp cât continuăm să fim influenţaţi mai degrabă dinspre Vest şi Sud decât dinspre Nord şi Est aş spune că rămânem, totuşi, per ansamblu, într-un regim de vreme mai blândă „, a declarat Florinela Georgescu. „De altfel, acestea sunt şi estimările pentru următoarele patru săptămâni, care arată că am putea avea o medie a temperaturilor, în fiecare dintre aceste săptămâni, uşor peste norma şi precipitaţii ceva mai abundente comparativ cu ultimele săptămâni în care aproape au lipsit”, a declarat Florinela Georgescu.

#NEWS