Descoperire științifică: Anumite alimente scad semnificativ riscul de deces prematur

Este vorba despre cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase.

Potrivit unui nou coordonat de Universitatea Harvard din Statele Unite, realizat pe aproape 120.000 de oameni, anumite alimente scad mult riscul de moarte prematură. Acest lucru presupune respectarea  a cel puțin unuia dintre cele 4 modele de alimentație sănătoasă prezentate de Departamentul de Sănătate al SUA, care reduc riscul de moarte prematură cu până la 20%, potrivit ziare.com.

 Toate cele 4 diete au componente cheie, inclusiv cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase, deși alte alimente diferă în funcție de modelele diferite.

 Rezultatele studiului arată că persoanele care au ținut o dietă sănătoasă din cele 4 modele au prezentat o scădere importantă a riscului de moarte prematură între 14 și 20%, în general, provocat din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare și bolilor respiratorii.„Modele alimentare sănătoase includ de obicei cantități mari de alimente vegetale, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase și cantități mai mici de cereale rafinate, zaharuri adăugate, sodiu și carne roșie și procesată. Este, de asemenea, important să echilibrăm aportul caloric cu activitatea fizică pentru a menține o greutate sănătoasă”, au precizat autorii studiului.

Diversitatea modelelor de alimentație sănătoasă sunt legate de un risc mai scăzut de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și a bolilor respiratorii.

Descoperirile sunt în concordanță cu ghidurile alimentare din America, care recomandă modelele de alimentație sănătoasă.„Orientările dietetice pentru americani sunt menite să ofere sfaturi alimentare bazate pe știință, care promovează o sănătate bună și reduc bolile cronice majore. Prin urmare, este esențial să se examineze asocierile dintre modelele alimentare recomandate de DGA și rezultatele pe termen lung asupra sănătății, în special mortalitatea”, a spus autorul Frank Hu, profesor la Harvard și președinte al Departamentului de Nutriție.

Porturi închise și trafic rutier cu dificultate pe anumite drumuri, din cauza vremii nefavorabile