Perseide, ploaia de stele căzătoare, vizibilă în România

Cele mai multe stele căzătoare pot fi văzute în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4.00, ora locală a României.

Perseide
Perseide sursa foto wikipedia

Luna august aduce un fenomen astronomic spectaculos, și anume ploaia de stele căzătoare cunoscută sub numele de Perseide. Stelele căzătoare vor putea fi admirate de pe teritoriul României, curentul înregistrând un maxim în noaptea de 12 spre 13 august, informează site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, potrivit ziare.com.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa.

Din zonele cu cer curat, se pot vedea maximum 150 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră. Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însă în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut, mai arată sursa citată. Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat o tabără pentru pasionați, departe de poluarea luminoasă, în comuna dâmbovițeană Runcu, pentru ca observarea meteoriților să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite.

Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult timp, cu atât vedeți mai mulți meteori. Numele de „stea căzătoare” vine din vechime, deoarece părea că una din stelele de pe cer cădea. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt observați o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și, la frecarea cu aerul, a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare). Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însa în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut. Avertisment MAE pentru români: Coduri roşu şi portocaliu de averse şi inundaţii în Suedia