Dotări de jumătate de miliard de lei pentru Ministerul de Interne pentru reducerea numărului de accidente pe șosele

Este vorba despre patru elicoptere, 200 de SUV-uri și o platformă IT

Guvernul discută în ședința de joi un proiect de hotărâre care aprobă un program de achiziții de 459 milioane de lei pentru elicoptere, mașini și echipamente necesare poliției pentru a crește siguranța în traficul rutier, potrivit agendei executivului, potrivit g4media.ro.

Proiectul va fi finanțat din fonduri UE, cu cofinanțare de la guvern

Proiectul prevede, printre altele, următoarele achiziții: trei elicoptere cu o autonomie de cel puțin 120 minute, un elicopter cu o autonomie de cel puțin 240 de minute, 200 de Sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor psihoactive în salivă, 200 de autovehicule 4×4 SUV, Platformă IT pentru digitalizare, 1.000 de computere Desktop.

Elicopterele au ca scop întărirea capacității Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier prin implementarea unui concept de acțiune integrată între efectivele de poliție dispuse la sol și o unitate aeriană de elicoptere, potrivit notei de fundamentare.

Ministerul de Interne arată că necesitatea achiziției de aparate de zbor derivă și din faptul că, în ultimii ani, solicitările de asistență aeriană din partea Poliției Române au crescut constant, dar din cauza numărului redus de aparate de zbor, a uzurii fizice și morale a acestora, a perioadelor frecvente pentru mentenanță, IGAv s-a aflat în imposibilitatea de a da curs tuturor solicitărilor IGPR.

Anual, în România își pierd viața anual peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care plasează constant România în topul țărilor cu risc rutier crescut.

Dosar penal pentru un tânăr din Vâlcea, prins cu o cantitate mare de droguri în masina