ANPC Cristian Popescu Piedone

Mamaia, miercuri 10 iulie – soare, valuri și… frigidere fierbinți. Cristian Popescu Piedone a descins cu Comandamentul Litoral 2025 direct în bucătăriile stațiunii, iar pe plaja fițelor s-a lăsat prăpădul. În unele localuri, șeful ANPC a găsit doar tigăi curate și a avut timp să exerseze întorsul clătitelor „ca la carte”. În altele însă, a scos marfă din soare, a sigilat lăzi frigorifice ruginite și a închis uși cu tot cu lacăt, chiar în vârful sezonului estival.


De la „MasterChef” la „CSI Bucătărie”

Prima oprire: un restaurant de fițe unde frigiderul lucios anunța „prospețime garantată”. Piedone ridică ușa, termometrul urlă 12 °C, peste limita admisă. Înăuntru – pește și prăjituri laolaltă: „Nu e sushi fusion, e bombă alimentară!” strigă comisarul, ordonând confiscarea pe loc. Alte bucătării s-au dovedit totuși manual de bune practici: cuțite sterilizate, produse etichetate la secundă. Aici, Piedone și-a relaxat tonul și a „dat cu tigaia” demonstrativ – clătita s-a întors perfect, spre aplauzele bucătarilor.


Frigidere „mixte”, regulă zero!

La terasa următoare, vis-a-vis de faleză, inspectorii găsesc un singur spațiu frigorific burdușit cu tot: cotlete lângă salată, creveți peste înghețata pentru copii. Regula ANPC e clară: un frigider – un singur tip de produs. Încălcarea? Amendă, marfă casată și ordin de oprire până la reorganizare. „Cine nu deosebește borșul de burger, stă pe tușă”, tună șeful Autorității.


Mâncare „bronzează” pe tejghea? Se mută direct la gunoi!

Cele mai multe kilograme trimise la incinerator au fost tocmai preparatele „bronzate” la soare: shaorma premixată lăsată la +30 °C, salate „fresh” cu maioneză zvântată, sucuri naturale „de vitrină” la 28 °C. Totalul zilei: zeci de kilograme confiscate, sute de porții aruncate, patru restaurante cu activitatea suspendată temporar.


Redeschiderea? Doar după igienă la milimetru

Piedone a transmis patronilor mesajul-cheie: cu cât remediați mai repede, cu atât închideți mai puțin. Reteta e simplă:

  1. Frigidere omologate pe produs unic;
  2. Termometru pe ușă, fișă de temperatură completată zilnic;
  3. Vitrine ecranate de razele directe;
  4. Etichete clare, dată de deschidere bifată;
  5. Plan scris de dezghețare, nu „după ochi”.

Cine bifează, redeschide. Cine întoarce spatele, pierde sezonul – și banii turiștilor.


Verdictul zilei

Mamaia a scăpat de câteva „bombe culinare” înainte să lovească stomacul vacanței. Pentru restul sezonului, comisarii anunță verificări zilnice, rotație de echipe și toleranță zero. Pe litoralul lui 2025, clătitele pot zbura spectaculos, dar bacteria nu mai are voie să circule liber.

Formulează o solicitare către ChatGPT