Alarmant: Africa, în pericol să se scindeze în două

Africa de Est se va transforma într-o insulă.

Continentul african riscă să se rupă în două. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Virginia, fisura uriașă, care traversează mai multe țări, va determina formarea unui nou ocean. Acest lucru va avea loc în aproximativ 10 milioane de ani. În prezent, fisura depășește 3.200 de kilometri, mărindu-se anual cu până la trei centimetri, potrivit digi24.ro.

Potrivit oamenilor de știință,  fenomenul este provocat de o rocă supraîncălzită din interiorul Pământului, care îndepărtează placa tectonică somaleză în est de cea nubiană în vest. Astfel, Africa de Est se va transforma încet, dar sigur, într-o insulă.

 Potrivit studiului publicat în luna iunie, o ejecție masivă de rocă supraîncălzită iese din miezul planetei noastre provoacă ruptura. Așa-numitul Rift din Africa de Est (EARS) s-a format în urmă cu cel puțin 22 de milioane de ani, dar a demonstrat activitate în ultimele decenii, o fisură a apărut de-a lungul Etiopiei în 2005 și se lărgește cu o rată de un inch (2,5 cm) pe an. Cercetătorii cred că EARS devine mai mare deoarece două plăci tectonice se îndepărtează una de cealaltă – placa somaleză în est și placa nubiană în vest. Mișcarea celor două plăci tectonice a fost observată în 2004 de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Delft din Țările de Jos, care au descoperit că EARS se mișcă cu câțiva milimetri pe an. EARS se întinde de la Golful Aden în nord până la Zimbabwe în sud și este o serie de văi adânci, escarpe abrupte și vârfuri vulcanice. Rifturile continentale, precum EARS, sunt generate, în primul rând, de plăcile tectonice care se îndepărtează una de cealaltă, ceea ce, la rândul lor, trag și întind scoarța terestră.

Doi bărbați din Olt, anchetați pentru lovirea și răpirea unui bărbat