A fost obținut primul vaccin împotriva dependenței de cocaină

Anvisa va fi primul vaccin anti-cocaină şi chiar anti-drog din lume, utilizat ca medicament

Sursa foto: Pixabay

O echipă fomată din oameni de știință brazilieni a dezvoltat un vaccin care promite să inhibe efectele de dependenţă date de cocaină sau crack pentru a prelungi abstinenţa consumatorilor care se străduiesc să renunţe la viciu. Acest proiect a câştigat săptămâna trecută un premiu în valoare de 500.000 de euro din partea companiei farmaceutice Eurofarma, care finanţează soluţii inovatoare „de mare impact” în sectorul sănătăţii, potrivit digi24.ro.

Spre deosebire de vaccinurile preventive, care urmăresc să prevină ca bolile să ajungă în organism, vaccinurile terapeutice sunt utilizate pentru a trata problemele de sănătate existente.

 Calixcoca „îi ajută pe dependenţi să producă anticorpi care împiedică drogul să acţioneze asupra creierului”, a explicat psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul acestui proiect condus de Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG). Alte proiecte de cercetare similare au fost realizate în Statele Unite, însă nu s-au concretizat, printre altele din cauza rezultatelor insuficiente în studiile clinice pe subiecţi umani, care urmează să înceapă în curând în Brazilia. 

Calixcoca este primul proiect de acest gen din America Latină. „Dacă testele clinice vor arăta că este eficient şi dacă va fi aprobat de autoritatea de reglementare în domeniul sanitar, Anvisa, acesta va fi primul vaccin anti-cocaină şi chiar anti-drog din lume, utilizat ca medicament”, a dat asigurări Frederico Garcia.

 Spre deosebire de alte vaccinuri care folosesc componente biologice, antigenul, substanţa care declanşează reacţia imunitară pentru a produce anticorpi, este realizat din componente chimice concepute în laborator. Cu două avantaje: procesul de producţie costă mai puţin şi nu este nevoie să se respecte lanţul frigorific pentru transport. Chiar dacă testele clinice se dovedesc concludente, „nu este un panaceu” – Calixcoca se adresează pacienţilor „abstinenţi, care sunt hotărâţi să rămână astfel”, a subliniat specialistul. Echipa lui Frederico Garcia speră să contribuie la inversarea unei „statistici triste”. Potrivit datelor Institutului Naţional pentru Abuzul de Droguri (NIDA) din Statele Unite, unul din patru consumatori obişnuiţi de cocaină devine dependent și doar un sfert dintre pacienţii care doresc să se vindece de această dependenţă reuşesc acest lucru, după cinci ani de tratament. Actorul Matthew Perry a murit la 54 de ani