Pasaje supraterane construite la Chiajna pe Centura București, pe DN 1 centura Ploiești Vest și la Slobozia pe DN 2 A, din fonduri PNRR

Suma solicitată prin PNRR este de 219 milioane euro.

Compania de Drumuri vrea să construiască pasaje supraterane la Chiajna pe Centura București, la Strejnic pe DN 1 Centura Ploiești Vest și la Slobozia pe DN 2 A. Un alt pasaj va fi construit pe DN 12 la Malnaș între Sfântu Gheorghe și Băile Tușnad în jud. Covasna. Finanțarea va fi asigurată prin PNRR, potrivit economedia.ro.

Costul investițiilor în infrastructura existentă pentru siguranță rutieră este de 617 milioane euro, din care suma solicitată prin PNRR este de 219 milioane euro.

Din cele peste 600 de milioane euro, 447 milioane reprezintă valoarea pasajelor rutiere cum sunt cele în proiectare pe DN 1 București – Ploiești – Brașov: „Pasaje denivelate pentru creșterea siguranței rutiere și eliminarea blocajelor din trafic – 20 buc”. Alte 60 de milioane de euro urmează să fie alocate pentru pasaje pietonale: „Pasarele și pasaje subterane pietonale – 50 buc + 50 buc” se arată în Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2022-2030.

Pentru realizarea celor 4 pasaje de la Chiajna, Strejnic, Slobozia și Malnaș a fost scos la licitație un contract de 3,5 milioane lei pentru Studiile de Fezabilitate și Autorizarea lucărrilor de construire.

 Pasajul de la Chiajna -Dragomirești dintre A 1 și Chitila este situat între două sensuri giratorii, iar pe acest tronson Centura București are cel mai intens trafic cu 27.341 autovehicule/zi, conform recensământului rutier din 2015. Pe DJ 601 A Chiajna -Dragomirești sunt recensământul din 2015 arată peste 6000 de autovehehicule, dar valorile sunt mult mai ridicate în prezent din cauza dezvoltării imobiliare/rezidențiale, arată caietul de sarcini.

Acest segment de aproape 10 km., deși lărgit la 4 benzi este în procedura de reziliere a contractului cu DeltaACM

. Durata realizării Studiului de Fezabilitate este de 4 luni, iar PAC – Proiectul pentru Autorizația de Construire 2 luni. Pasajul de la Strejnic pe DN 1 Centura Ploiești Vest va fi construit la intersecția cu DJ 129 Strejnic, acum amenajată cu un sens giratoriu unde se formează cozi foarte mari. Pe DN 1 Centura Ploiești vest recensământul din 2015 arată un trafic de 33.365 autovehicule/zi, iar pe DJ 129 Strejnic 2995 autovehicule/zi. Traficul va crește semnificativ după deschiderea segmentelor din Autostrada Moldovei (lotul 3 încă necontractat). Și pentru acest pasaj durata Studiului de Fezabilitate este de 120 de zile.

Monica Odagiu a accidentat mortal un tânăr