Katalin Novak

Katalin Novak, Președinta Ungariei, și-a anunțat demisia după o serie de evenimente controversate ce au culminat cu grațierea unui bărbat implicat într-un scandal de abuz sexual. Această decizie a stârnit proteste la Budapesta, unde peste 1.000 de persoane au cerut demisia sa, precum și reacția partidelor de opoziție care au solicitat demiterea ei și a Judit Varga, fostul ministru al justiției responsabil de semnarea grațierii.

Controversa a escaladat în contextul în care s-a dezvăluit că Novak a grațiat aproximativ două duzini de persoane înaintea vizitei Papei Francisc în Ungaria, în aprilie 2023, inclusiv pe directorul adjunct al unei case de copii condamnat pentru acoperirea unui prădător sexual. În fața criticilor, Novak a recunoscut că grațierile au provocat dezbinare, dar a subliniat că nu ar grația niciodată un pedofil.

În încercarea de a calma spiritele, partidul Fidesz, condus de premierul Viktor Orbán, a propus un amendament constituțional ce interzice viitoarele grațieri pentru persoanele condamnate pentru infracțiuni împotriva copiilor, măsură care vine în contextul tensiunilor crescute și a presiunii publice și politice pentru răspundere și schimbare în practicile de grațiere.