George Simion (AUR)

Fostul europarlamentar Cristian Preda este pe aceeași „lungime de undă” cu Biserica Ortodoxă Română, care, în cuvinte puține, i-a pus pe cei de la AUR la locul lor.

„În privința AUR, Patriarhia BOR e mai clară decât oricare partid: «Creștinismul sănătos nu se exprimă obraznic, agresiv și agramat. Ne dezicem ferm de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale». Nici PNL, nici PSD, nici USR, nici UDMR nu au vorbit atât de limpede”, a scris Preda pe contul său de socializare.

BOR  se delimitează de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a doua oară în mai puțin de o săptămână. Astfel, poziţionarea Bisericii faţă de confiscarea politico-ideologică a credinţei şi deformarea acesteia prin instrumentalizare vine „în contextul recent creat de discuţii purtate în jurul unor teme ce au inclus şi situarea Bisericii faţă de subiecte de larg interes public, comentate în mod firesc de presă”, potrivit unui comunicat de presă al BOR, citat de Agerpres.

De altfel, aceasta nu este singura ocazie în care fostul europarlamentar își exprimă opinia în privința AUR, declarându-se solidar cu liberalul Alexandru Muraru, cel care a făcut o serie de plângeri la adresa acestora. Muraru consideră formațiunea lui Simion și Târziu ca fiind extremistă, „o amenințare la adresa ordinii constituționale a României și pe cale de consecință e nevoie de activarea din lege a mecanismului pentru scoaterea în afara sa”, în timp ce Preda susține că „declarațiile despre Holocaust sunt suficient de clare pentru a interzice activitatea acestor farsori, care calcă în picioare nu doar bunul simț, ci și legea care interzice – și pedepsește! – negarea Holocaustului”.

Reamintim că vinerea trecută, BOR, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt, transmitea că amestecarea politicii cu religia a făcut deja „prea multe victime”, mai mult, s-a poziționat ferm față de AUR. Lucru pe care George Simion, co-președintele formațiunii, a încercat să îl nege în mai multe live-uri făcute pe o rețea de socializare.

Citește și: Valeriu Nicolae dă cu Simion de pământ. „Un gargaragiu profesionist fost șef de galerie”