Un virus ar putea fi un adevărat pericol pentru producția de tomate și de ardei din România, avertizează Vlad Gheorghe, legumicultor, președintele cooperativei EcoLegum Vidra. Este vorba de virusul ToBRFV, cunoscut sub numele de „coronavirusul roșiilor” sau Tobamovirus, care ar ar fi fost deja semnalat deja în România, a dezvăluit Vlad Gheorghe.

Deși susține că virusul ar fi prezent în România, Vlad Gheorghe afirmă totuși că nu poate garanta că roșiile și ardeii  ar fi infectate cu ToBRFV, în contextul în care  România nu ar mai avea un virolog activ.

Virusul care se transmite prin semințe

 Vlad Gheorghe a explicat și modalitatea prin care poate fi transmis coronavirusul ToBRFV, și anume prin seminţele, plantele sau fructele infectate. Potrivit acestuia, virusul poate supravieţui o perioadă mare de timp fără a-şi diminua efectele.

„„Da, așa este, ToBRFV este «coronavirusul tomatelor și al ardeilor»”.(n.r. – Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV) este de ceva vreme pe la noi. L-am semnalat, dar nu știam ce-i pătarea aceea pe frunze, bronzul acela. Cum apar pe pielea omului pete la câte o infecție virală, așa apar și pe frunzele tomatelor și ardeilor în cazul ToBRFV. Sunt afectate astfel o parte din țesuturi și planta nu mai dă randamentul scontat. Ulterior, fructul crește creponat, urât, adică un fruct cu diformități. El este de mult timp în țară, dar nu ne putem edifica 100% că vorbim de ToBRFV pentru că nu mai avem virolog. La nivel de România nu mai există virolog „, a declarat Vlad Gheorghe .

Critici la adresa Autorității Naționale Fitosanitare

Președintele EcoLegum Vidra susține că  Autoritatea Naționala Fitosanitară (ANF) nu ar fi respectat reglementările Inspecției Naționale pentru Calitatea Semințelor (INCS) în domeniu.

„Orice sămânță care este introdusă pe România, dacă nu are acord și nu este în catalogul oficial, nu trebuie introduse pe piață. Circulația semințelor de legume pe teritoriul oricărei țări europene se face numai cu acordul INCS sau ANF. Dacă ne pomenim cu vreo boală d-asta de carantină, ne bagă în criză, ceea ce se vede astăzi. INCS-ului nu i-a dat nimeni importanță. După pesta porcină a fost aviara, iar acum au tăbărât cu aspectul ăsta. Dacă apare pe undeva, pe la noi, ne bagă în carantină fitosanitară. ANF efectiv nu există, nu-și face datoria. ANF se ocupă cu virologia și cu toate aceste aspecte”, a declarat Vlad Gheorghe. 

Directorul general al ANF, Ramona Nichifor, spune că mai multe informații despre virus vor fi oferite pe site-ul instituției luni, 10 februarie 2020, afirmând că ToBREV nu ar fi încă prezent în culturile de tomate și de ardei din România.

„Vom afișa pe site o fișă a virusului ToBRFV. Încă n-a fost depistat la noi, din câte am înțeles. Eu am discutat cu cei din laborator”, a declarat  Ramona Nichifor.

Ce este coronavirusul tomatelor

Febra „coronavirusului tomatelor” pare să devină o modă și în România. Zilele trecute, Agenţia pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate din Franţa (Anses) confirma existența unui pericol mare privind  introducerea şi răspândirea virusului ToBRFV în Franţa. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra culturilor, pentru sectorul profesional dar şi pentru producţia în fermele de familie.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) este inofensiv pentru oameni dar poate distruge culturi întregi de legume, chiar dacă sunt  cultivate în sere, grădini sau câmpuri.

Anses apreciază că la ora actuală  nu există niciun tratament sau un soi rezistent la acest virus care a apărut în Orientul Mijlociu în 2014, după care s-a răspândit în Europa în 2018.

„Coronavirusul tomatelor” determină apariţia unor pete galbene sau maro pe foi şi deformarea fructelor, ceea ce face imposibilă comercializarea lor. Agenţia recomandă incendierea tuturor plantelor care ar putea fi afectate de virus. Anses recomandă cultivatorilor de legume să cumpere doar seminţe omologate şi din afara ţărilor europene contaminate.

CITEȘTE ȘI Inca 89 de decese cauzate de coronavirus

Agenţia pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate din Franţa (Anses) a comunicat că ToBRFV a afectat mai multe state mari producătoare de legume din Europa,  cum ar fi Spania, Italia, Olanda, Grecia sau Marea Britanie  dar şi Turcia, SUA şi China. #News