Noi reglementări pentru importul produselor second hand

Ministrul Mediului a precizat că şi la electrocasnice, la aparatură de orice tip şi la rticole textile este nevoie de o reglementare mult mai clară.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că autorităţile române vor modifica legislaţia privind importurile de produse la mâna a doua, inclusiv textile. Potrivit acestuia, în România ajung multe deşeuri reprezentând componente IT, textile, cauciucuri, acestea fiind domeniile în care autorităţile vor să îmbunătăţească sistemul de control. Ministrul Mediului a precizat că şi la electrocasnice, şi la aparatura de orice tip şi la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară, potrivit g4media.ro.

  ”Dacă se aduc foarte multe textile ca fiind second hand, dar 90% se aruncă şi 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine. Tocmai de aceea şi la electrocasnice, şi la aparatură de orice tip şi la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară”, consideră ministrul 

Potrivit lui Tanczos Barna, România a implementat, ca proiect pilot, un sistem informativ privind trasabilitatea deşeurilor care intră în ţară, fiind întoarse peste 3.000 de tone de deşeuri de la graniţă, dar există în continuare încercări de a introduce ilegal în România deşeuri. ”Lucrurile nu sunt încă perfecte, mai e de muncă, pentru că sunt încă încercări de a ocoli punctele de trecere care sunt permise, de a intra noaptea, de a declara deşeurile ca fiind second hand. Tocmai de aceea, săptămânile, lunile următoare vom veni cu o nouă reglementare şi pentru second hand-uri, inclusiv pentru haine, pentru că şi ele reprezintă o presiune uriaşă asupra României. Dacă se aduc foarte multe textile ca fiind second hand dar 90% se aruncă şi 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine. Tocmai de aceea şi la electrocasnice, şi la aparatura de orice tip şi la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară a ceea ce înseamnă second hand şi a ceea ce înseamnă refolosibil. Vom înăspri controalele şi acolo”, a declarat Tanczos Barna.

Românii pot cumpăra și anul acesta vechime în muncă