DSV Timiș: Frigiderele și congelatoarele, mijloc de transmitere a pestei porcine africane

Potrivit lui Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș, virusul moare dacă carnea de porc infestată este fiartă, dar nu în grătare și mici.

Congelatoarele și frigiderele sunt vector pentru transmiterea virusului pestei porcine, a declarat directorul DSVSA Timiș, Flavius Nicoară. Chiar dacă pentru oameni virusul pestei porcine africane nu este un pericol, dacă cineva consumă sau transportă produse din carnea afectată de virus devine un vector de transmitere a acestui virus. Mulți cred că carnea de porc nu mai prezintă risc de transmitere a bolii dacă este preparată sau congelată, potrivit g4media.ro.

Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș susține că congelatorul sau frigiderul nu omoară virusul.

Potrivit acestuia, este nevoie de o temperatură de minus 70 de grade și o înghețare de zeci de minute pentru că virusul să moară.

„La congelarea clasică, de care au parte oamenii acasă nu se întâmplă acest lucru. Acesta dispare dacă e folosit în tocănițe și în alte alimente la fierbere. Dar nu moare dacă e făcut pe grătar, mici sau grătare”, spune Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș. Sunt numeroase situații în care oamenii au cumpărat carne din locuri neautorizate sau chiar din propria gospodărie, de la animale afectate de pestă. În urma verificărilor efectuate, inspectorii au descoperit 25 de cazuri de vânzare pe internet a unor produse din carne de porc, chiar din zone unde vânzarea unor astfel de produse este oprită în acest momente. Sancțiunile aplicate înseamnă chiar și dosar penal.

În decurs de o lună, inspectorii sanitar-veterinari din Timiș au depistat și confirmat cinci focare de pestă porcină africană

Focarele au fost localizate în două ferme Smithfield din județ, la Parța și Pădureni, dar și în gospodării din Șag, Pișchia și Șandra. Autoritățile județene fac apel la oameni să respecte normele impuse pentru limitarea răspândirii focarelor și le cer imperativ să nu cumpere carne și produse din carne din surse neautorizate. Cel mai recent, inspectorii DSV au confirmat un focar de pestă porcină la o fermă Smithfield de la Pădureni. Din cele aproximativ 40.000 de animale, vor fi ucise 18.300, cele care se aflau în hala în care a fost depistată boala. Autoritățile trag însă un semnal de alarmă important cu privire la zonele din care cetățenii își achiziționează carnea și produsele din carne de porc. Cei de la DSV au depistat mai multe situații ilegale, în ultima perioadă, și au sesizat organele de anchetă.

Stânele din România se confruntă cu o lipsă de ciobani