Ministrul Sănătății Nelu Tătaru e declarat, într-o vizită la Iași, că populația are tendința de a abuza de antibiotice, încercând să se protejeze preventiv. Ministrul a tras un semnal de alarmă în legătură cu acest fenomen, adăugând că o asemenea practică poate deveni periculoasă, dacă nu este recomandată de un medic.

„Legătura pe care am recomandat-o şi o recomand este medicul de familie. Formele asimptomatice sau uşor simptomatice pe care le prezintă copiii sunt cele care trebuie gestionate prudent. Sunt protocoale, sunt tratamente pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare grupă de vârstă şi pentru fiecare mod de manifestare. Recomand în continuare… prevenţia nu se face printr-un antibiotic dat de acasă de părinţi.”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru sugerează că medicii de familie ar trebui să fie primii anunțați, în cazul apariției simptomelor

Ministrul Tătaru a mai spus că medicii de familie sunt primii care ar trebui anunțați, în cazul în care apar simptomele, îndatorirea acestora fiind cea de a ști dacă pacientul prezintă comorbidități, astfel dacă infectarea acestuia ar putea cauza complicații.

„Evaluarea se face de un medic de familie. Fiecare dintre copii se află în evidenţa unui medic de familie. Haideţi să luăm legătura cu medicul de familie, mai ales că avem o ordonanţă care spune că asimptomaticul sau simptomaticul fără comorbidităţi este cel care intră în monitorizarea medicului de familie. Cred că primul moment ar trebui să fie acea monitorizare, luare în evidenţa medicului de familie şi tratament în consecinţă”, a mai declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, aflat duminică într-o vizită la Iași.

Citește și: Tătaru se așteaptă la scăderea numărului de infectări, dar abia peste două săptămâni

#News