În ciuda recomandărilor celor de la OMS, cu privire la menținerea deschisă a școlilor, tocmai pentru că incidența de infectare în rândul elevilor este una redusă, în România s-a decis ca școală să treacă, de astăzi, în scenariul roșu – online. Șeful DSU, Raed Arafat a declarat la Antena 3, că aceasta este doar o recomandare, nu o impunere.

„Recomandarea OMS este o recomandare, nu înseamnă că este aplicabilă la toți. La noi au trecut multe școli pe scenariul roșu. Sunt alte studii care spun de transmiterea asimptomatică. În mare parte copiii sunt asimptomatici. Noi știm de 1% pentru că au avut febră, au avut simptome. Acum decizia de a trimite pe toți elevii la domiciliu este încă o soluție pentru a reduce contactul și mobilitatea. Trebuie redusă mobilitatea, redus contactul. Sperăm ca într-o lună să vedem un efect bun, să stopam creșterea și să vedem reducerea numărului de cazuri”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

„O perioadă vom continua creșterea numărului de infectări, zece zile, două săptămâni. Măsurile ne pot duce la un platou și apoi să începem coborârea. Dacă e prea devreme, începem din nou să urcăm. Vor fi măsuri speciale de ziua alegerilor, dezinfecția, dar vom fi foarte atenți la ce se întâmplă după. Nu sărbători, nu festivități”, a mai declarat acesta.

Precizările secretarului de stat în MAI vin în contextul în care voci importante din OMS au subliniat că, în ceea ce privește închiderea școlilor, costurile pot fi mai mari decât beneficiile.

Citește și: Școală online, cel puțin până la finalul lui 2020

#News