Proteste în fața sediului Ministerului Energiei

Protestatarii doresc revenirea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Sursa foto: Pixabay

Vineri, 9 septembrie, sindicatele din Energie au protestat în stradă în fața sediului Ministerului Energiei.

Organizat de Federația Sindicală a Siderurgiștilor Metarom, precum și de către sindicatele din componența ALRO S.A. (Sindicatul Liber Aluministului, Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului, Sindicatul Alro Product, Sindicatul Alum Tulcea și U.S.T. Cartel Alfa Filiala Olt), protestul a fost motivat de creșterea prețurilor energiei electrice și gazelor naturale.

Proteste motivate de facturile uriașe și salariile infime

Subiectul principal al protestului a fost reprezentat de facturile exorbitante la energia electrică și gazele naturale.

Sindicaliștii consideră că acestea sunt emise fără nicio acoperire sau justificare în afara aceleia de a îmbogăți o gașcă de oameni lacomi.

„În schimb, ne oferiți salarii mici și prețuri nesimțite la alimente. Stop jafului și opriți mafia din energie și gaze naturale!

Oamenii voștri zâmbesc și se dau în spectacole meschine pe posturile de televiziune recomandându-ne nouă, poporului român, să stingem lumina, să oprim gazele, să mâncăm mai puțin, să stăm în frig și fără lumină”, au spus sindicaliștii, conform Mediafax.

Țelul protestelor: revenirea prețurilor la energie electrică și gaze naturale

Într-un comunicat de presă al sindicaliștilor, premierului Nicolae Ciucă și Ministrului Energiei, Virgil Popescu, le sunt cerute explicații.

Protestatarii au solicitat motivele care au stat la baza măririi prețurilor energiei electrice și gazelor naturale.

De asemenea, au declarat că își doresc „revenirea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, atât pentru industrie, cât și pentru populația din România, la prețurile existente înaintea acestei majorări pe care o considerăm nejustificată”, conform comunicatului de presă, citat de sursa amintită.

Industria metalurgică a fost grav afectată de scumpiri. De pildă, producția ALRO a fost redusă cu 70%, 700 de angajați sunt în șomaj sau șomaj tehnic și, conform estimărilor, alte 1500 de persoane vor părăsi întreprinderea până la finalul anului 2022.

Nici la Alum Tulcea situația nu este mai bună, activitatea fiind oprită și mai mult de 570 de oameni fiind în șomaj.