Sursa foto: Pixabay

În baza protocolului încheiat între ANAF şi RAR nr. 1039 din data de 2 martie 2022, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are acces din august la informații despre samsarii de mașini care vând autoturisme fără a plăti taxe.

Astfel, după verificarea datelor la zi, vor fi demarate acţiuni de verificare documentară pentru impunerea TVA începând cu data de 25 septembrie.

Samsarii de mașini bănuiți că desfășoară activități nu tocmai în regulă

Șeful ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, afirmă că există persoane fizice care aduc și vând zeci sau poate chiar sute de mașini în decursul unui an, persoane care se folosesc de diverse tertipuri pentru a nu plăti TVA.

„Ni se pun la dispoziţie datele şi de acolo noi extragem şi vedem cine are un rulaj foarte mare de maşini care sunt vândute, vedem la ce preţ sunt vândute. Iar mecanismul era relativ simplu: te duci şi cumperi pe achiziţie intracomunitară, ca să eludezi plata TVA vii şi o înregistrezi la o factură mai mică în România şi atunci nu plăteşti TVA, sau mai nou şi-au deschis firme în Bulgaria încercând cumva să evite Fiscul din România.

Sunt şi persoane fizice care aduc zeci de maşini, poate sute de maşini într-un an, evită să plătească, dar care obţin venituri din această activitate. Şi acum având acest protocol noi vedem dacă apare pe numele lui Popescu Gheorghe că a dus 60 de maşini într-un an.

Nu poţi să aduci şi să vinzi 60 de maşini că nu îţi place ţie. Poţi să îţi cumperi o maşină, să nu fi mulţumit de ea, sau vrei să o vinzi sau ceva. Una, două, dar când vinzi 60, de fapt tu să nu ai niciun venit e clar că acolo e o activitate care nu este în regulă. Iar cei care merg pe societăţi comerciale, tendinţa lor e de a găsi tot felul de tertipuri pentru a nu plăti TVA”, a explicat președintele ANAF, citat de AGERPRES.

Prejudicii pe teritoriul României de peste 5 milioane de euro

Conform datelor analizate până acum, ANAF a descoperit 15 societăţi cu achiziţii intracomunitare de 53 milioane lei, cu risc de neplată TVA.

De asemenea, s-au făcut demersuri de cooperare externă pentru un număr de 22 de societăţi din Bulgaria deschise de persoane fizice române pentru a evita plata TVA. Valoarea achiziţiilor intracomunitare este de 27,619 milioane de euro, iar prejudiciul aproximativ de pe teritoriul României ajunge la suma de 5,25 milioane de euro.

S-au mai descoperit vehicule cu preţuri de achiziţie subevaluate (autovehicul de 50.000 de euro contractat cu 1.000 de euro), persoane fizice împuternicite de alte persoane fizice, documente false, contracte cu date de identificare furnizor indescifrabile, societăţi externe cu coduri de TVA invalide.