După multe discuții legate de salariile și activitățile bugetarilor, s-a ajuns la concluzia că o pauză e binevenită. Sunt deja câțiva ani de discuții încinse referitoare la buget. Salarii mărite pentru bugetari, refuzul de a tăia din veniturile bugetarilor, investigații despre cine și cât lucrează. Și, mai ales, pe ce pile.

E frumos la buget când ai nevoie de siguranță: salarii mari, favoritism și mai poți duce și o bătrânețe liniștită, bucurându-te de o pensie frumușică. Ideal.

Când eram copil, am învățat că e bine să lucrezi ”la stat” și nu ”la patron”. Cumva, era o rușine să lucrezi la o firmă privată și toți cei de la ”stat” te priveau ca pe un paria al societății. Au trecut ceva ani și nu s-au schimbat multe de atunci. Egalitatea e la fel de absentă, favoritismul, nepotismul și pilele încă ne dictează modul de trai. Acum, ca și atunci, toate au un preț: și dragostea, și sănătatea, și viața, indiferent de ce citat melodramatic încearcă să-ți dovedească contrariul.

O pauză e binevenită și, probabil, bucură pe mulți. Mai ales pe cei non-bugetari, care nu sunt foarte obișnuiți cu teama zilei de mâine sau cu noțiunea de șomaj:

”Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. Sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic.

În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit.

Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome”.

Citește și: Răzvan Cuc a ieșit de la naftalină și critică PNL

#News