Se închid școlile, nu se închid școlile, au loc alegerile, nu au loc alegerile? Și, până la urmă, ne panicăm sau nu? Ne luăm măști sau nu? Nu am răspunsuri la toate întrebările. Eu, una, sunt calmă în ceea ce privește virusul dar mă cam gândesc la părinți și la profesori.

Astazi, 9 martie, urmează a fi luată decizia de închidere a şcolilor în România, din cauza epidemiei de coronavirus.

Ca ultimă informație în legătură cu subiectul, Raed Arafat a propus închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020.

Posibilitatea închiderii școlilor se va discuta în cadrul şedinţei Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, potrivit ministrului de Interne, Marcel Vela. Tot acesta a mai declarat:

“Vizavi de suspendarea cursurilor în școli, acest lucru va fi analizat în ședința de mâine (luni – n.red.). Ca să fiu mai exact, e decisă o măsură împreună cu doamna ministru și colegii din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate în toată școala. M-ați întrebat de școli la plural și am spus că acest lucru va fi decis mâine. Dar să știe populația că dacă apare un singur caz într-o școală – și anunțul e și pentru directori, prefecți, comitete județene – se suspendă cursurile în întreaga școală”.

Se închid sau nu școlile: mai calmă decât mine în ceea ce privește coronavirusul și răspândirea acestuia în România, rămâne Monica Anisie, ministrul interimar al Educaţiei:

“La momentul acesta nu am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităţilor de învăţământ sau a universităţilor, pentru că în afară de cazurile de la Timişoara nu avem în acest moment niciun caz confirmat. Împreună cu ministrul Sănătăţii am elaborat o procedură, vineri a fost transmisă în toate unităţile de învăţământ, iar acea procedură prevede că dacă există un caz confirmat, Inspectoratul Şcolar Judeţean împreună cu Direcţia de Sănătate Publică pot să ia decizia suspendării cursurilor sau chiar închiderea clasei sau şcolii, depinde de gravitatea cazului.

Nu Ministerul Educaţiei este cel care ia decizia, ci Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau Comitetul judeţean, dacă se întâmplă la nivel judeţean. Părinţii, elevii să meargă la şcoală. Fac un apel la autorităţile publice locale să acorde o atenţie sporită şcolii, să doteze cu săpun, cu dezinfectant, cu tot ceea ce trebuie, pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire şi pentru a crea o stare de bine copiilor la şcoală. Cred că panica nu ne face bine”.

Da, panica nu face bine, indiferent de situație, dar, într-un registru amuzant, vacanțele copiilor nu vor prea coincide cu serviciul părinților, indiferent de virus. Reinstaurăm generația cu cheia la gât?

 Sau poate vom avea liber cu toții, și părinți și copii. Eu nu mă axez pe panică ci pe partea cu serviciul de acasă, după programul meu, în ritmul stabilit de mine. Dar, de gustibus.

Citește și: Italia, interzisă! Zborurile au fost suspendate!

#News