Coronavirus – epidemia de incompetență

Există două posibilități atunci când vorbim despre Coronavirus. Ori se transformă totul într-un mare film de groază, așa cum ne-a tot antrenat Hollywood-ul până acum, ori se găsește leacul și se stinge toată harababura de la sine. Indiferent despre ce situație discutăm, panica nu face decât să înrăutățească lucrurile. Desigur, oamenii sunt oameni și sunt dirijați în cazuri de criză mai cu seamă de componenta emoțională decât de gândirea analitică. N-avem cum să fim altfel, că doar nu suntem Spock din Star Trek, ca să putem să trecem totul prin filtrul gândirii înainte să începem să plângem și să facem caz.

Golim supermarketuri, nimicim stocurile de măști care oricum nu ne ajută la mare lucru. Niște zvonuri spun cum că virusul de COVID-19 ar reuși să pătrundă și-n urechi, și-n ochi și peste tot. Acestea fiind spuse, o măscuță de hârtie n-ar aveam cum să ne asigure supraviețuirea, chit că se vinde la suprapreț la colțuri de stradă.

Ieri vă anunțam despre faptul că autoritățile au decis interzicerea evenimentelor ce depășeșc o mie de indivizi. Dacă e să mă întrebi pe mine, o măsură de tipul „frecție la picior de lemn”. Să-mi spună și mie cineva cum 999 de persoane împreună în același loc nu reprezintă un factor de risc, însă o mie, da. În spirit de glumă (sau nu), cei de la Berăria H (București), anunțau la rândul lor cum că au limitat locurile disponibile la 900.

Astăzi v-am anunțat altceva, și-anume că zborurile dinspre și înspre Italia au fost, în sfârșit, suspendate. Da, a fost nevoie de 15 cazuri confirmate, toate cu legătură directă, pentru ca o astfel de decizie să fie luată. Dacă este să-i înmulțim pe cei 15 cu încă vreo 20-30 de persoane cu care au intrat în contact, iar pe acelea 20-30, cu alte 20-30, s-ar putea să constatăm că lupta e deja una pe care n-o mai putem câștiga decât cu ajutorul norocului.

Citește și: Italia, interzisă! Zborurile au fost suspendate!

Bâjbâim calea spre vindecare

Într-o Românie în care spitalele colcăie de tot felul de viruși, alții decât Coronavirus, într-o Românie în care plata cu bani cash este la ordinea zilei, într-o Românie în care gunoiale colcăie și ele pe străzi mai ceva virușii de prin spitale. Da, în România asta autoritățile se bat cu pumnul în piept cum că situație e sub control. La fel cum și asistenții ăia de pe ambulanță au avut situația sub control atunci când s-au prezentat la un suspect de infecție fără costume de protecție, ca după aia să intre în contact cu o sumedenie de alți pacienți, colegi, familie, vecini, dușmani. Și, da vorbim despre niște cadre medicale care ar fi trebuit să știe mai bine! Astfel, dacă ei bâjbâie, ce pretenții să avem de la ceilalți, ăia de nu-s nici instruiți și nici prea conștienți de ceea ce li se întâmplă? Ăia de nu i-a văzut doctorul la ochi de ani de zile, tocmai pentru că nu și l-au permis? Ăia de locuiesc pe margine de oraș, unde nici întristarea nu mai are vreun rost?

Și noi vorbim de situație sub control? Nu există nicio situație aflată sub control! Există doar o cantitate imensă de incompetență care acum se va sparge în capetele noastre. Abia acum vom vedea ce preț mare poate avea corupția, indolența și nesimțirea.

Dar vă rog, nu vă panicați!

#News