Foto: Descoperă.ro
Foto: Descoperă.ro

Deşi este considerat un tratament universal care nu necesită reţetă, paracetamolul poate fi nociv pentru sănătate.

Un studiu recent a demonstrat că persoanele cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol riscă atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pacienților care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Aceștia subliniază că administrarea analgezicului pentru dureri de cap și febră este sigură. Alți experți spun că este nevoie de cercetări pe mai multe persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a confirma rezultatele”, scrie BBC.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă, în întreaga lume. De asemenea, multe persoane îl consideră remediul ideal pentru dureri

Medicametul este prescris, de obicei, pentru a gestiona durerea cronică. Cu toate acestea, există puține dovezi privind beneficiile sale pe termen lung.

Studiul a urmărit 110 voluntari. Dintre aceştia, două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată, sau hipertensiune arterială, arată publicaţia Descoperă.ro.

Un banal medicament reprezintă motivul pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale

În cadrul studiului, voluntarilor li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol, de patru ori pe zi. Practic, este vorba despre o doză obișnuită pentru pacienții cu dureri cronice. Alţi voluntari au primit pastile placebo. Acest experiment s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale” – mult mai mult decât un placebo, a declarat profesorul James Dear, farmacolog clinician la Edinburgh.