Polițiștii de frontieră din aeroporturile din Marea Britanie intră în grevă

Ei cer o creştere cu 10% a salariilor.

Agenţii poliţiei britanice de frontieră de la câteva mari aeroporturi, inclusiv Heathrow şi Gatwick din Londra, vor intra în grevă timp de mai multe zile în perioada sărbătorilor de iarnă în urma unei dispute salariale, a anunţat miercuri sindicatul PCS. Sindicatul avertizează că vor urma ‘grave perturbări’.

Personalul sindical care lucrează la cabinele de control al paşapoartelor va intra în grevă pe aeroporturile Heathrow şi Gatwick,şi pe cele din Birmingham, Cardiff, Glasgow, Manchester şi în portul Newhaven.

Apropape 2.000-3.000 de agenţi vor participa la grevă în zilele de 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30 şi 31 decembrie, potrivit secretarului general al sindicatului, Mark Serwotka. Sindicatul a ales perioada Crăciunului pentru acţiunea sa de protest pentru ca acțiunea să aibă efecte.  ‘Acei oameni vor pierde plata (salarială) când se vor afla în grevă, ei fac grevă ca ultim resort, iar treaba sindicatului este să facă astfel încât acţiunea pe care o convocăm să fie remarcată’, a declarat sindicalistul..

Potrivit sindicatului PCS, cei 100.000 de membri ai săi din multe servicii guvernamentale au votat în favoarea grevei pentru o creştere cu 10% a salariilor, revendicări legate de pensii şi securitatea locului de muncă.

 ‘Guvernul poate opri aceste greve mâine dacă pune bani pe masă’, a adăugat Mark Serwotka.Guvernul intenţionează să recurgă la armată, mai ales în caz de grevă a poliţiştilor de frontieră. Greva anunțată miercuri se alătură acţiunlori greviste în numeroase sectoare, în special în serviciul public de sănătate (NHS).În şedinţa săptămânală de interpelări în parlament, prim-ministrul conservator Rishi Sunak a promis ‘noi legi dure’ pentru a lupta împotriva consecinţelor grevelor.

Premierul Nicolae Ciucă: România va cere vot pentru aderarea la Schengen joi, în Consiliul JAI