Un val de căldură extrem afectează sudul Europei

Incendiile de vegetație au afectat Croația

Grecia a închis vineri Acropole în cea mai călduroasă parte a zilei pentru a proteja turiștii, sudul Europei suferind din cauza unui val de căldură puternic. De asemenea, peste 100 de milioane de americani s-au confruntat cu o perioadă prelungită de vreme sufocantă, potrivit g4media.ro.

Agenția Spațială Europeană (ESA), ai cărei sateliți monitorizează temperaturile terestre și maritime, a avertizat că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia se confruntă cu condiții extreme.

Societatea Meteorologică Italiană a numit valul de căldură Cerberus, după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante ca paznic la porțile iadului. Temperaturile de săptămâna viitoare ar putea depăși recordul actual al Europei – 48,8 grade Celsius înregistrat în Sicilia în august 2021. Meteorologii italieni au numit următoarea fază a valului de căldură european „Charon”, referire la feribotul care transporta sufletele morților în mitologia greacă.

Săptămâna trecută, în lume s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie, oamenii de știință acuzând combinația dintre încălzirea globală pe termen lung cauzată de gazele cu efect de seră și impulsul pe termen scurt dat de El Niño, un model regulat de vreme caldă care își are originea în Pacific.

În multe locuri din sud-vestul Statelor Unite, unde verile fierbinți sunt norma, sunt prognozate în zilele următoare temperaturi extreme care ar putea bate recorduri. Orașul Phoenix din Arizona a avut deja 15 zile la rând cu temperaturi care au depășit 43,3 grade Celsius, iar clinicile mobile au tratat persoane fără adăpost care au suferit arsuri de gradul trei și deshidratare severă. Impactul căldurii extreme din timpul verii a fost adus în atenție de un studiu realizat săptămâna aceasta, potrivit căruia peste 61.000 de persoane ar fi murit vara trecută în Europa din cauza căldurii sufocante. Staţiunea Mamaia vrea să atragă turiștii cu un nou slogan