Tunel imens, construit sub cascada Niagara

Tunelul face parte din tururile de vizitare a centralei electrice dezafectate Niagara Parks Power Station

 Un tunel imens construit acum mai bine de un secol, s-a deschis sub cascada Niagara. Tunelul care are 670 de metri, a fost construit în urmă cu mai mult de un secol pe partea canadiană, fiind deschis pentru a arăta performanțele inginerești. 

Din iulie 2022, tunelul face parte din tururile de vizitare a centralei electrice dezafectate Niagara Parks Power Station, care a început cu un an mai devreme.

Explorarea acesteia prezintă munca de pionierat care a contribuit la transformarea regiunii Americii de Nord în epoca modernă. Centrala electrică, care a funcționat din 1905 până în 2006, a deviat apa din râul Niagara pentru a pune în funcțiune generatoare gigantice care au electrificat industria regională și au contribuit la faptul că portul Buffalo, situat în apropiere de Marile Lacuri, a devenit cunoscut sub numele de Orașul Luminii, potrivit g4media.ro.

Potrivit ghidului turistic al stației, Elena Zoric, regiunea din jurul cascadei a fost un centru de activitate pentru oamenii de afaceri care doreau să profite de exploatarea energiei hidroelectrice.

 Centrala hidroelectrică Adams a fost prima care s-a deschis, funcționând pe partea americană între 1895 și 1961. Pe partea canadiană, Ontario Power Company a funcționat din 1905 până în 1999, iar Toronto Power Generating Station din 1906 până în 1974. Stația Niagara Parks este singura hidrocentrală din lume complet intactă din epoca sa. Operată inițial de Canadian Niagara Power Company, aceasta folosea generatoare Westinghouse pentru a crea curenți alternativi brevetați de inventatorul Nikola Tesla.

Exteriorul centralei este rustic, din calcar și țiglele albastre de pe acoperiș fiind o încercare a arhitectului newyorkez Algernon S. Bell de a face ca structura să se integreze în cascade

Înainte de a ajunge la tunel, vizitatorilor de la centrală electrică li se arată un model la scară a lucrărilor inginerești masive care au fost necesare pentru a transforma căderile de apă în energie electrică. O vizită la centrala electrică și la tunel durează aproximativ două ore. În ceea ce privește mesele, Niagara Falls a fost un oraș de tip hotdog și cartofi prăjiți,fast food-ul fiind încă prezent, dar destinația și-a îmbunătățit oferta. Meniuri inspirate de bucătari, de proveniență locală, sunt disponibile în unitățile din Niagara Parks, inclusiv în Table Rock House Restaurant, precum și în localuri independente, cum ar fi AG, care oferă produse de la propria fermă.

Peste 15.000 de europeni au murit în 2022 din cauza caniculei