Marii crescători de porci din Arad ameninţă cu plângeri penale pentru vânzarea ilegală a animalelor

Fermierii susțin că pesta porcină africană reprezintă un pericol pentru efectivele de animale

Proprietarii marilor ferme de porci ameninţă cu plângeri penale din cauza comerţului de animale fără documente, care ar fi cauza principală a răspândirii pestei porcine africane, lucru care le-ar provoca pagube imense. Autorităţile spun că „a explodat comerţul online” şi încearcă să facă faţă situaţiei prin controale ample. Îngrijorările în judeţul Arad au loc în condițiile în care în judeţul vecin Timiş au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, inclusiv la mari ferme, urmând să fie ucise preventiv zeci de mii de animale, potrivit g4media.ro.

Omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, afirmă că „însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol”, nu doar afacerile din domeniu, ci din cauza pestei porcine africane care „începe din nou să se răspândească în ţară”.

„Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă. 

Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, cel mai mare risc de răspândire a pestei în acest moment este reprezentat de comerţul ilegal de porci şi a admis că aceasta este şi îngrijorarea patronilor, care se tem că fermele le vor fi puse sub restricţîi sau chiar s-ar putea confrunta cu boală în propriile crescătorii.

El a adăugat că nemulţumirea unor fermieri legată de autorităţi este că nu s-ar efectua suficiente verificări pentru prinderea celor în ilegalitate, dar a precizat că numărul echipelor de control depinde şi de numărul poliţiştilor alocaţi, deoarece este vorba de controale comune.„Facem tot posibilul să fim prezenţi cât mai mult pe teren pentru a depista transporturile ilegale de animale. În paralel, testăm cât de mult putem animalele moarte atât în ferme cât şi în gospodăriile populaţiei, pentru a depista cât de repede se poate virusul şi a preveni astfel răspândirea”, a mai spus Marcel Roşu. El a lansat un apel şi către populaţie, pentru a anunţa medicul veterinar în cazul oricăror simptome apărute la animalele din gospodării ce ridică suspiciuni de îmbolnăvire.

Peste 4o% dintre școlile și grădinițele din România se încălzesc cu ajutorul lemnelor