După ce păduri întinse din Siberia au ars, după ce anul 2019 a fost declarat oficial cel mai călduros an, a venit rândul Australiei să fie pârjolită de foc. Temperaturile extrem de ridicate și seceta prelungită au dus la autoaprinderea vegetației. De la începutul incendiului, din septembrie 2019, se estimează că mai bine de jumătate de miliard de animale au murit, milioane de hectare de pădure au ars, mii de case au fost transformate în scrum, mii de oameni au fugit din calea iadului.

Se pare că din nou, mama natură ne arată că începe să nu mai aibă răbdare cu noi. Și situația nu pare deloc să se schimbe în bine. La fel ca și la noi, prim-ministrul vrea să pară că muncește, anunță pe rețelele de socializare câtă treabă face el, când de fapt este depășit de situație. Toate filmulețele, toate imaginile agențiilor de presă arată catastrofa și imagini desprinse parcă din filme.

Da, în Australia Iadul a coborât pe Pământ! Vânturile puternice care și-au schimbat direcția împiedică eforturile pompierilor de a ține focul sub control în sud-estul continentului. O schimbare spre sud, cu rafale puternice de până la 128 km/h a amenințat că va răspândi incendii imense în continuare, au spus oficialii. În statul vecin Victoria, elicopterele armatei au fost dislocate pentru evacuarea persoanelor prinse de flăcări. Sâmbătă, comandantul pompierilor din zona de sud, Shane Fitzsimmons, a avertizat asupra condițiilor „volatile” care vor veni. Prim-ministrul australian Scott Morrison, care a fost criticat dur pentru gestionarea situației de urgență, a anunțat desfășurarea a 3.000 de trupe de rezervă pentru a ajuta efortul de combatere a incendiilor.

#news