Hărțile zonelor cu risc de inundații, accesibile publicului

Hărţile de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI) sunt disponibile pe www.inundații.ro..

Hărţile de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI) actualizate în cadrul proiectului RO-FLOODS sunt accesibile publicului, a anunțat ministrul Mediului. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a prezentat, luni, Hărţile de Hazard şi de Risc la Inundaţii actualizate în cadrul proiectului RO-FLOODS, disponibile pe www.inundații.ro.

Hărţile de hazard şi de Risc la Inundaţii au fost elaborate timp de doi ani, în luna septembrie fiind avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administraţii Bazinale de Apă şi transmise către Comisia Europeană.

 ”Hărţile, care sunt accesibile oricărei persoane interesate, constituie un instrument esenţial pentru managementul integrat al riscului la inundaţii deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecţia la inundaţii, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor şi pentru a preveni şi evita noi riscuri la inundaţii”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Hărţile de hazard şi de Risc la Inundaţii au fost elaborate timp de doi ani, în luna septembrie fiind avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administraţii Bazinale de Apă şi transmise către Comisia Europeană. ”Hărţile, care sunt accesibile oricărei persoane interesate, constituie un instrument esenţial pentru managementul integrat al riscului la inundaţii deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecţia la inundaţii, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor şi pentru a preveni şi evita noi riscuri la inundaţii”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

 O hartă de hazard la inundaţii indică zona care va fi inundată în timpul unor evenimente de inundaţii sintetice cu diferite probabilităţi anuale de depăşire.

Harta poate furniza informaţii privind adâncimea apei sau viteza de curgere a apei. O hartă de risc la inundaţii indică impactul potenţial al inundaţiilor asupra vieţii, a bunurilor şi a sănătăţii oamenilor, a economiei, patrimoniului cultural şi mediului.

Versiunile preliminare ale hărţilor au fost încărcate într-un Vizualizator Web GIS pentru a fi analizate şi validate de experţii din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă şi ai părţilor interesate – instituţii selectate, precum primării şi alte organizaţii locale şi regionale. Peste 900 de experţi au primit accesul necesar pentru a putea analiza hărţile şi pentru a putea identifica zonele în care evaluarea trebuie reluată şi îmbunătăţită de experţii în modelare.

Doi bărbați au jefuit o sală de jocuri de noroc din Sfântu Gheorghe