Numărul mare de noi cazuri Covid confirmate din ultima săptămână, peste 57.000, cu un „vârf” de 10.260, va pune o presiune suplimentară pe secțiile ATI din țară, unde potrivit raportării de duminică erau internați 1.056 de pacienți. Acest lucru a fost precizat, în această seară, la B1 TV, de Radu Țincu, medic primar la secţia de ATI de la Spitalul Floreasca din București.

„Din păcate, evoluția pandemiei în acest ritm extrem de accelerat depășește orice capacitate de infrastructură și de personal medical, care nu poate fi achiziționat în regim de urgență. Situația cred că va deveni și mai gravă în perioada următoare, pentru că se va înregistra o accelerare a numărului de pacienți care vor ajunge la Terapie Intensivă, rezultați din acei aproape 10.000 de pacienți raportați din fiecare zi. Cred că va trebui să găsim o soluție să-i gestionăm în următoarea perioadă, peste o săptămână, 10 zile din acest moment, însă nu putem crește ritmul de pacienți nou diagnosticați, va trebui să respectăm cu cea mai mare strictețe și rigurozitate măsurile impuse de autorități, pentru că în absența lor vom ajunge să depășim capacitatea de Terapie Intensivă națională, iar atunci va fi o situație dramatică”, a precizat Radu Țincu, la B1 TV.

„Responsabilitate colectivă și extrem de riguroasă pentru depășirea momentului”

Medicul Tincu a precizat că în acest moment, România nu are un protocol pentru transferarea pacienților din ATI în afara țării. Acesta susține că doar cu responsabilitate colectivă putem trece peste această criză.

„Dacă vom ajunge să depășim capacitatea de Terapie Intensivă, putem să solicităm un ajutor internațional, pentru că un pacient în stare critică nu este atât de ușor de transportat într-o altă țară”. Cele 10.000 de cazuri din această săptămână vor crea un impact major asupra secțiilor de Terapie Intensivă în următoarele săptămâni și este posibil ca nici cu acest nivel de îmbolnăviri să nu reușim să gestionăm situația. Regulile care intră în vigoare de luni ar fi trebuit respectate de acum câteva săptămâni, iar de luni, de când vor intra în vigoare, oamenii nu trebuie să se simtă nemulțumiți, trebuie să le respecte pentru că altfel vom asista la scenariul din alte țări, în care oamenii au murit în ambulanțe, pe holurile spitalului, și nu au mai putut fi prluați de secțiile de Terapie Intensivă”, spune medicul.

Citește și: Merkel: „Vor exista restricții până când 70% din populație va avea imunitate la Covid”

#News