Echinocțiul de toamnă 2023 va avea loc pe 23 septembrie

Zilele încep să fie mai scurte, iar nopțile mai lungi

toamna
toamna sursa foto pixabay

Echinocțiul de toamnă 2023 va avea loc sâmbătă, 23 septembrie la ora 09:50 și reprezintă momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică. Fenomenul reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică, potrivit romaniatv.net.

Echinocțiul de toamnă 2023 marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă. Zilele încep să fie mai scurte, iar nopțile mai lungi.

Acest lucru va dura până în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă. La data respectivă, soarele trece prin punctul autumnal, unul din cele două puncte în care ecliptică intersectează ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea și va avea 12 ore. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.  Simptomele care pot apare sunt depresie, anxietate, tulburări de somn, letargie.

Regele Charles i-a adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a