Gabriela Firea
Gabriela Firea- pag de FB

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că tot mai multe familii din România adoptă copii aflați în grija statului, în primele trei luni ale anului fiind adoptați 418 copii, cu 100 mai mulți comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Gabriela Firea face un apel la adoptarea unui copil de către cei care nu pot deveni părinți altfel, subliniind că sunt aproape 6.000 de copii adoptabili

Potrivit ministrului Familiei, în anul 2021 s-a înregistrat un record absolut în materie de adopții, 1653 de copii găsindu-și familiile-pereche, cei mai mulți din ultimii 20 de ani. „O reușită extraordinară datorată, în primul rând, dedicației și profesionalismului colegilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție. Datele disponibile deja în acest an, ne fac să fim foarte optimiști. Simplificarea legislației în privința adopției a contribuit decisiv la impulsionarea adopției, iar acest trend trebuie să fie păstrat și chiar îmbunătățit”, a scris Gabriela Firea, pe pagina de Facebook. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este preocupată de accelerarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găsirea celor mai bune soluții pentru copiii aflați în îngrijirea statului pentru a fi reintegrați în familia naturală sau extinsă, fie adoptați. Dacă aceste variante nu sunt posibile este luată în calcul repartizarea acestor copii în grija asistenților maternali sau găzduirea lor în case de tip familial.

La sfârșitul lunii martie erau înregistrați, în sistemul de protecție specială, aproximativ 45.000 de copii

Dintre aceștia, în centrele de plasament sunt în continuare peste 2.800 de copii, restul fiind îngrijiți în case de tip familial, apartamente, de asistenți maternali, de rude sau fiind în plasament la alte familii.” Pare un număr mare și chiar este! Și nu voi avea liniște până când toți acești copii nu-și vor găsi o casă pe care să o considere acasă!”, a subliniat ministrul Gabriela Firea.

Gabriela Firea: ”Nicușor Dan minte și aruncă, din nou, vina pe mine pentru neputința și nerealizările lui”