Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Săptămâna aceasta, pe 6 iulie, a fost marcată Ziua Mondială a Zoonozelor, boli transmisibile de la animale, la oameni.

Potrivit membrilor Agent Green, această zi este dedicată conștientizării riscurilor la care ne expunem atunci când nu protejăm natura și nu înțelegem cât de interconectați suntem cu toate ființele cu care împărțim planeta.

Zoonozele sunt boli care se transmit de la animale (atât sălbatice, cât și domestice) la oameni

Aproximativ 60% dintre bolile infecțioase care-i afectează pe oamenii din întreaga lume sunt de origine zoonotică. Două treimi din acestea provin de la animale sălbatice.

Atât modul în care creștem astăzi animalele în ferme industriale, în condiții de aglomerație și mizerie, în care răspunsul imunitar al animalelor este scăzut, cât și ritmul alarmant în care distrugem habitatele naturale și biodiversitatea, cresc riscul aparițiilor unor noi focare zoonotice.

Cum putem preveni și reduce riscul aparițiilor unor noi pandemii și epidemii provocate de afecțiuni zoonotice?

– protejând habitatele naturale și biodiversitatea;

– susținând politici agricole sustenabile care să favorizeze agricultura vegetală, singura capabilă să reducă presiunea pe care o punem în prezent asupra mediului natural;

– reducând consumul de produse de origine animală și înlocuind aceste produse cu alternative vegetale adecvate nutrițional (fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale).