Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că populația rezidentă a României a fost de 19,201 milioane de locuitori, la 1 ianuarie 2021, iar comparativ cu 1 ianuarie 2020, fenomenul de îmbătrânire demografică prin reducerea populației tinere s-a adâncit, scrie G4media.ro.  

De asemenea, populația adultă, între 15-64 de ani, reprezintă aproape 65% din total, în scădere cu 166 de mii de persoane față de începutul anului 2020. Majoritatea populației din țară, 53,6%, trăiește în mediul urban, iar sporul natural al populației rezidente a continuat să fie negativ.

Populația tânără va continua să aibă un trend descendent și în următorii opt ani va ajunge la 3,12 milioane de persoane, comparativ cu 3,49 milioane cât este în prezent.

Populația rezidentă vârstnică a României va ajunge la aproape 4 milioane de persoane în 2030. Probleme la recenzarea populației

Reamintim că INS a deschis, ieri, primul punct fix pentru efectuarea recenzării, la sediul central, ce va fi deschis de luni până duminică, între orele 8:00 și 20:00.

Măsura vine, în contextul în care mai sunt mai puțin de 11 zile până la încheierea recensământului, iar aproape 30% din populația României nu a fost recenzată.

Prin înființarea acestor puncte fixe, persoanele care s-au mutat sau și-au schimbat localitatea de reședință vor putea să se recenzeze. În centrele deschise se va afla, mereu, un recenzor și se va asigura recenzarea populației prin interviul față în față pentru 10 ore pe zi, chiar și sâmbăta și duminica.

Președintele INS, Tudorel Andrei, a declarat că prin înființarea acestor puncte fixe, cetățenii au acces la o altă variantă de recenzare.

“Prin înfiinţarea acestor puncte fixe am venit şi în întâmpinarea cererilor cetăţenilor, mulţi dintre ei solicitându-ne şi o altă variantă de recenzare, pe lângă vizita recenzorilor la domiciliu”, a declarat Tudorel Andrei.

Până în prezent, aproape 75% dintre români au fost recenzați în cele două etape. INS, , împreună cu autoritățile locale au pregătit 20 de mii de recezori pe teren pentru cea de-a doua etapă.

Ultimul recensământ a avut loc în 2011, iar populația României din acea perioadă a fost de 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%)

Citește și articolul: Recensământul populației României, amânat cu un an