Scandal la șaormerie/Sursa foto: captură video Digi24

Parlamentarii PSD Adrian Solomon și Irinel Ioan Stativă ar putea fi amendați (cu 30.000 de lei) pentru încălcarea demnității umane și rasism, a anunțat Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Cei doi au provocat un scandal într-o șaormerie în Centrul Vechi al Capitalei, din cauză că li s-a cerut să poarte mască.

Adrian Solomon a negat, confuz, faptul că ar fi fost amendat de poliție și că ar fi făcut scandal, însă, Digi24 a intrat în posesia înregistrării video originale în care se aude cum PSD-istul, care este și președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, îl jignește pe casierul șaormeriei. Ulterior, Solomon, se ceartă și cu polițistul care îl roagă să poarte mască și-i cere omului legii să ceară cartea verde a casierului șaormeriei.

„Băi Mustafa ești în România aicea. Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici! Băi, panaramă!”, sunt cuvintele pe care Adrian Solomon i le-a adresat angajatului șaormeriei când acesta i-a atras atenția că trebuie să poarte mască în interiorul fast-food-ului. După sosirea echipajului de poliție Solomon și-a concentrat jignirile pe oamenii legii.

„Dacă el mă ia pe mine cu masca, tu îl iei pe el cu cartea verde? Nu te interesează dacă ăsta are dreptul la muncă în România, dar eu să port mască, da? Nu te interesează dacă are dreptul să muncească în România, dar eu când comand o șaorma în România, îmi iei buletinul, nu ți-e rușine? Arată-mi cartea verde a lu ăsta. Dacă el mă ia pe mine cu masca, tu îl iei pe el cu cartea verde?”, a vociferat Adrian Solomon.

În baza probelor audio-video CNCD s-ar putea autosesiza sub aspectul unei posibile încălcări în ceea ce privește atingerea demnității umane, pe criteriul de apartenență etnică națională (din înregistrări, casierul șaormeriei pare de etnie turcă – n.r.), și sub aspectul unei forme de rasism.

„Vom analiza dacă în această speță s-a depășit limita libertății de exprimare. Vom lua în discuție și Colegiul director va decide dacă se impune autosesizarea sau nu. Din păcate, în rapoartele externe și raportat la spețele punctuale, avem foarte multe spețe în care constatăm discurs de ură și discurs rasist sau homofob sau pe alte criterii de gen provenit din partea clasei politice.

Trebuie să ne gândim că noi avem foarte mulți cetățeni în Europa care, dacă noi nu respectăm cetățenii străini în România, ce așteptări să avem de la alte state europene să trateze cetățenii noștri români cu respect și potrivit tuturor drepturilor pe care le are un cetățean în Uniunea Europeană?”, a reacționat Csaba Asztalos, președintele CNCD, pentru sursa citată.

Citește și: Mască pe figură și shaorma-n gură? Așa ceva nu scrie la carte!

HashtagNews.ro