Nu ești român adevărat, dacă nu mergi la mare pe vreme de coronavirus. Automat, vei deveni bipolar și vei avea fix două stări bine definite: să te bucuri cu week-end-ul la mare și să înjuri week-end-ul la mare. Să te bucuri de aglomerație, dar să înjuri aglomerația. Să pozezi drumul spre mare, dar să fii nervos pe ceilalți care merg la mare și te-ncurcă prin trafic.

Prima stare: din momentul în care s-a dat cât de cât liber, vei face un plan amănunțit și viteaz despre cum vei ajunge la mare, la final de săptămână. Desigur, nu singur. Tu și cu alți câțiva (vreo 10) inși. Înghesuiți printr-un vagon de tren. Sau 10 inși în două mașini. Sau 10 inși în două camere de hotel. Sau, de ce nu, 10 inși într-un cort de 2 persoane. Orice e posibil, dacă nu-ți prea place să respecți regulile, nu crezi în pandemie și te crezi nemuritor și de neatins.

Te bucuri de aglomerație, grătare, muzică, plajă, soare și, eventual, stai și la o coadă de 2 ore pentru o clătită. Dar, hei, trebuie să arăți prietenilor paranoici și triști de pe Facebook ce înseamnă distracția adevărată. Și libertatea, petrecerea și prietenia.

Și aici avem următorii subiecți care au petrecut:

Turistă: ”Vama e libertate, fix așa am regăsit-o și e minunat”.

Și a doua turistă fericită: ”A fost minunată regăsirea cu Vama Veche, e așa cum o știam, însă nu se păstrează nicio regulă, nicio distanță, nimic”.

În bipolaritatea românească îi avem și pe cei care vor concediu, dar nu suportă și nu înțeleg aglomerația. Adică, fix tiparul uman care se înghesuie în trafic, se înghesuie la coada de la clătite, dar nu înțelege de ce e trafic și coadă.

Adică:  ”Mergem la mare, din București, a fost oribil, foarte aglomerat, greu, mai ales unde se lucra, foarte greu am înaintat. Ne e dor de mare, altfel nu așteptam să ajungem”.

O logică cumplit de simplă spune că aglomerația înseamnă lume multă. Dacă alegi aglomerația, o faci benevol. Ești parte din lumea aia. Ești parte din șirul ăla de mașini care vor musai să ajungă la mare. Sau la munte. Sau, din punctul A în punctul B. Nu ești singurul și, cu riscul de a mă repeta, ai ales de bunăvoie un concediu la mare. În accepțiunea ta, ar trebui să fie lume și distracție la mare, dar nu ar trebui să fie trafic și nici aglomerație.

Asta nu ține doar de coronavirus. Ține de mentalitatea românilor care se plâng absolut în fiecare vară de drumul spre mare. Absolut în fiecare vară sunt aceleași știri, despre șoferi care se plâng de prea mult trafic, cozi prea lungi și aglomerație prea mare. Fix șoferii care formează aceleași coloane.

Mă tem doar ca deschiderea sezonului estival să nu formeze și cozi la intrările de urgență în spitale.

Citește și: Primăria Capitalei anunță încă o premieră: A început cel mai mare târg virtual educațional

#News