Ceapa rosie
Ceapa rosie. Sursa forto: RomaniaTv

Ceapa roşie este unul dintre alimentele folosite frecvent în bucătăria românească. Cu un gust mai dulceag şi mai blând decât al cepei albe, ea are o serie de beneficii pentru sănătate. Ceapa roşie este bogată în flavonoide, compuşi sulfurici şi vitamina C., care pot preveni apariţia sau reduce evoluţia unor boli grave, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile neurodegenerative şi cele cardiovasculare. Ceapa roşie este bogată şi în vitaminele A şi B, dar şi în săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc și fier, acid folic și biotină, substanţe cu caracter antibiotic și diuretic.

Ceapa roşie conţine mai mulţi polifenoli decât usturoiul şi prazul, care sunt responsabili pentru creşterea numărului de bacterii bune din intestin. Aceste bacterii au un rol important pentru întărirea sistemului imunitar. Un factor important este inhibarea celulelor canceroase, datorită efectului pe care-l are quercitina. Persoanele care consumă ceapă roşie au un risc de a dezvolta cancer de tract digestiv sau respirator superior cu până la 50% mai mic decât cele care nu consumă această legumă.

Care sunt beneficiile consumului de ceapă roşie

Ceapa roşie previne apariţia ulcerului, susţine eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă pentru producerea ulcerului duodenal. De asemenea, ceapa roşie reduce glicemia şi reglează nivelul colesterolului în organism. Leguma poate ajuta şi la ameliorarea problemelor respiratorii. Amestecă o ceapă roşie cu miere şi zahăr brun. După ce laşi amestecul la macerat peste noapte, vei obţine un sirop puternic. Apoi, scoate ceapa şi consumă siropul obţinut pentru a ameliora tusea, congestia de la nivelul căilor respiratorii superioare şi pentru a diminua mucozităţile. Ceapa roşie poate fi folosită pentru a preveni infecţiile de la nivelul cavitătii bucale şi deteriorarea dinților. Dacă vrei să o foloseşti în acest scop tot ce ai de făcut este mesteci ceapa roşie pentru 2-3 minute, timp suficient pentru ca anumiţi compuşi să elimine bacteriile şi germenii din gură şi de la nivelul gâtului.

Planta minune, care conține cele mai multe vitamine