patrunjel
Patrunjel. Sursa foto: playtech.ro

Pătrunjelul are mai multe proprietăți benefice decât multe alte legume și fructe mai cunoscute. Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Această vitamină are proprietăți antioxidante și ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imunitar. Vitamina C este extrem de importantă pentru organism. Organismul nu o produce singur, ci ea trebuie luată din alimentație, fiind extrem de benefică pentru întărirea sistemului imunitar, a structurii osoase și ajută la absorbția fierului, dar dă și un aspect sănătos pielii. Pătrunjelul mai este bogat și în fibre, betacaroten, precursul vitaminei A, acid folic, fier și calciu, elemente esențiale pentru sănătate, a declarat nutriționistul Mihaela Bilic.

Pătrunjelul are un conținut de aproape 200 mg vitamina C/100g, depășind toate celelalte fructe și legume. Ardeiul gras roșu are160 mg, sucul de lămâie are 128 mg, ardeiul gras verde are 120 mg, kiwi are 92 mg, căpșune are 67 mg, suc de portocale are 54 mg.

Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât citricele

El este un întăritor natural al sistemului imunitar, un bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecțios, vasodilatator și bun regenator capilar. Medicii recomandă consumul de pătrunjel datorită proprietăților benefice pentru organism.

Astfel, pătrunjelul este foarte bogat în vitamina C. El îmbunătățește digestia, prevenind balonările și indigestia. Pătrunjelul îmbunătățește și funcționarea rinichilor, prin dizolvarea calculilor renali. El reface circulația sangvină și stimulează sistemul imunitar. Pătrunjelul combate icterul și este eficace în funcționarea normală a ficatului. Frunzele pătrunjelului pot vindeca zgârieturile și vânătăile.
Dacă suferiți de o afecțiune cardiovasculară cronică, un consum regulat de pătrunjel vă poate evita agravarea acesteia. Frunzele de pătrunjel, consumate crude sau puțin gătite, fluidizează astfel sângele și susțin circulația acestuia către creier, dilată areterele și împiedică apariția cheagurilor de sânge. Pătrunjelul a fost folosit din timpuri străvechi în special de către femei, în cazuri de infertilitate, de întârzieri ale menstruației și pentru calmarea simptomelor de premenopauză.