Sursa foto: Pixabay

După arestarea lui „Otoniel”, cel mai mare traficant de droguri din Columbia, cartelul pe care îl conduce a anunțat că va începe operațiunea de asasinare a mai multor polițiști și militari, dar și a civililor din nordul țării, ca răzbunare pentru extrădarea lui „Otoniel” în Statele Unite.

În urmă cu o zi, șeful cartelului a pledat nevinovat în fața judecătorilor din Brooklyn la acuzațiile de trafic internațional de cocaină.

În vârstă de 50 de ani, Dairo Antonio Usuga David, alias „Otoniel”, a fost inculpat pentru conducerea unei grupări criminale timp de 18 ani și pentru distribuirea de cocaină în Statele Unite.

Trafic de droguri, ca pe timpul lui Pablo Escobar

În nord-vestul țării, traficanții de droguri au declanșat „o grevă armată”, motiv pentru care zeci de municipalități sunt în stare de alertă din cauza unor posibile atentate împotriva forțelor de ordine.

În urma anunțului făcut de cartel, mai multe magazine și servicii de transport în comun au fost afectate, iar în Cordoba, peste 60 de școli au fost închise din cauza apelului la „grevă armată.”

De asemenea, în alt oraș, mai multe vehicule au fost incendiate de către traficanții de droguri, printre care două autobuze și un camion, informează guvernatorul statului Hector Olimpo Espinosa. Autorităţile columbiene estimează la circa 4.000 numărul membrilor Clanului Golfului.

Liderul clanului, Antonio Usuga, a fost un luptător într-o gherilă de extremă stângă, provenit dintr-o familie de țărani din nord-vestul Columbiei. Acesta a preluat conducerea unei organizații de trafic de droguri, având peste 1.600 de membri.

Aceștia exportau, în medie, 300 de tone de cocaină în peste 30 de țări.

Citește și articolul: Percheziții la traficanți de droguri, coordonați de un cunoscut interlop arădean