HORA: „De la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime”

Daniel Mischie speră în luarea unor decizii corecte și la timp pentru salvarea industriei ospitalității

Președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor (HORA), Daniel Mischie a declarat, într-o conferință de presă, că se așteaptă ca Guvernul Cîțu să ia cele mai bune măsuri cu privire la ajutorul de stat pentru industria ospitalității și a companiilor de turism, precizând că acest proiect a fost deja aprobat, dar nu și publicat în Monitorul Oficial, transmite Agerpres. Potrivit proiectului, firmele din HoReCa beneficiau de un ajutor de stat în valoare de 20% din cifra de afaceri al veniturilor înregistrate în 2020 faţă de 2019.

„Ne-am uitat, există precedent european şi există state în Europa care au acordat un ajutor de stat, cu acordul Comisiei Europene, companiilor din turism. Am propus acest lucru şi pe data de 4 decembrie a fost aprobată Legea 224. Am aşteptat să fie publicată în Monitorul Oficial, dar prim-ministrul şi-a dat demisia. Pe data de 30 decembrie 2020, noul Guvern a aprobat această lege şi a fost publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial, urmând ca în termen de 30 de zile să fie publicat ghidul, iar în termen de 60 de zile să putem aplica. Din păcate astăzi nu se întâmplă nimic şi se face o corecţie miercuri la această ordonanţă de Guvern. Sperăm că miercuri va fi votată”, a declarat Daniel Mischie.

O industrie aproape de faliment

Președintele HORA este foarte rezervat cu privire la situația în care se află industria ospitalității, pe care o vede aproape falimentată dacă nu sunt luate măsurile potrivite, dar mai ales, în timp util.

„În situaţia în care statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, şi aici mă refer la două săptămâni sau o lună, de la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime. În această situaţie, Guvernul României, cei care astăzi sunt miniştri, sunt răspunzători pentru creşterea numărului de unităţi intrate în faliment de la un sfert la o treime din industrie”, a mai precizat Mischie.

Am venit astăzi să vă spun că un sfert din locațiile din turism sunt închise. De ce? Există două motive principale: primul dintre ele este lipsa fluxurilor financiare, iar a doua este lipsa predictibilității. Astăzi, 25% din locațiile pentru turism sunt închise, pentru că nu sunt satisfăcute aceste două lucruri. Drept urmare, din discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile centrale, indiferent din ce partid fac parte, am considerat că datorită faptului că am fost închiși sau restrictionați de la funcționare, firesc ar fi să ne despăgubească

a mai spus liderul HORA

Un fost ministru „atacă”

Fostul ministru al Turismului, Bogdan Trif se alătură criticilor lui Florin Cîțu, cu privire la neacordarea voucherelor de vacanță din acest an, demers pe care acesta îl consideră ca o formă de câștigare a „simpatiei angajaților din mediul privat”.

„În mod ticălos, încearcă să împacheteze această măsură criminală în iluzia că tăierea veniturilor bugetarilor ar fi un lucru bun pentru economie, încercând să câștige, astfel, simpatia angajaților din mediul privat. Cîțu, PNL și USR omit intenționat să spună că voucherele de vacanță pot fi cheltuite doar pe teritoriul României, în industria turistică din România, industrie care este în proporție de 95% privată. Cu alte cuvinte, Cîțu taie cea mai importantă susținere financiară pentru sectorul turistic din România, aflat, acum, în colaps. Operatorii din turism n-ar trebui să fie surprinși pentru că acest iresponsabil devenit prim-ministru al României a anunțat public, înainte ca PNL să ajungă la guvernare, că va elimina voucherele de vacanță și toate facilitățile introduse de PSD pentru acest sector”, a scris Bogdan Trif, pe Facebook.

Citește și: Orban: „Nu se emit noi vouchere de vacanță”