Orban: „Nu se emit noi vouchere de vacanță”

Ce alte tăieri de sporuri și subvenții sunt în atenția guvernului

Președintele PNL, Ludovic Orban a anunțat, luni, că nu vor fi emise noi vouchere de vacanță, pentru simplu motiv că cele din anii precedenți sunt încă valabile până la finalul anului calendaristic.

„Rămân valabile voucherele de vacanță care au fost emise anterior și care pot fi folosite în cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanță pentru că sunt vouchere de vacanță care sunt valabile în continuare în cursul anului 2021”, a spus Orban.

Reamintim,că pe fondul pandemiei Covid și a restricțiilor de circulație de vara trecută, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada martie-decembrie 2019 a fost prelungită până în 31 mai 2021, prin OUG 35/2020, în timp ce voucherele emise în perioada ianuarie-noiembrie 2020 sunt valabile până pe 31 decembrie 2021.

Radu Oprea, de la PSD, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că are informații că voucherele de vacanță, cu care erau obișnuiți românii care lucrează la stat, nu vor mai fi acordate în acest an, considerând că aceasta este o lovitură în plus pentru HoReCa.

Sporuri plafonate, transport gratuit limitat

Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar, informează surse guvernamentale, transmite Digi 24.

Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei.

Și transportul gratis pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii. Gratuitatea pentru transportul feroviar al studenților a intrat în vigoare în februarie 2017, conform HG 42/2017.

„E o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile, nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a declarat Ludovic Orban.