Firea ia exemplul lui Ceaușescu și propune soluția salvatoare în caz de cutremure. Consiliul General al Municipiului București ar putea da în folosinţă gratuită 5.845 de truse de prim-ajutor locatarilor din imobilele expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic, potrivit unui proiect de hotărâre pe această temă ce se regăsește pe ordinea de zi a ședinței din 14 februarie.

Firea ia exemplul lui Ceaușescu și propune soluția salvatoare în caz de cutremure

Conform proiectului, trusele de prim-ajutor vor fi predate pe bază de proces-verbal ce se va încheia între Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă şi locatarii din imobilele expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public şi din cele încadrate în clasa I risc seismic.

Având în vedere datele statistice privind seismicitatea României, precum şi amplasarea geografică a Municipiului Bucureşti, una dintre principalele vulnerabilităţi în caz de cutremur este reprezentată de numărul mare de clădiri de locuit care ar suferi avarii semnificative, precum şi numărul mare de cetăţeni care ar fi afectaţi de calamitate, stipulează referatul de aprobare al proiectului.

Truse de prim-ajutor, distribuite gratuit

Potrivit proiectului, majoritatea persoanelor care locuiesc în imobile încadrate în clasa I de risc seismic sunt vârstnice și au posibilităţi reduse de procurare a kiturilor de supravieţuire. Astfel, precizează sursa menționată, pentru a veni în sprijinul acestora se impune distribuirea cu titlu gratuit a truselor de prim-ajutor, cuprinzând un minim de materiale şi echipamente necesare supravieţuirii în caz de cutremur.

Acestea sunt: produse şi echipamente de strictă necesitate cu care persoanele prinse sub dărâmături pot supravieţui câteva zile (apă, harnă), pot să-şi acorde un mic ajutor medical (bandaje, medicamente, dezinfectanţi), au acces la mijloace de informare (radio cu dinam), dar şi posibilitatea de a-şi semnala prezenţa sub dărâmături (fluier, lanternă, baton luminos), până ce forţele profesioniste de intervenţie le vor scoate la suprafaţă.

Ca o paranteză, și Nicolae Ceaușescu a instituit astfel de măsuri “salvatoare”, când a dăruit tuturor oamenilor muncii măști de gaze, de și-au cărat unii, ani de zile, sandvișurile în faimoasele gentuțe kaki.

#NEWS