Primele articole de îmbrăcăminte, confecționate aproximativ 300.000 de ani în urmă

Aeest lucru l-au descoperit arheologii din Germania.

Arheologii din Germania au descoperit unele dintre cele mai vechi dovezi ale folosirii îmbrăcămintei. Este vorba despre urme de tăiere pe un os de urs de peșteră care sugerează că animalele preistorice au fost jupuite pentru blana lor cu aproximativ 300.000 de ani în urmă, potrivit digi24.ro.

Descoperirea din Schöningen, nordul Germaniei, este deosebită, deoarece, deși desene vechi descoperite în peșteri arată bărbați și femei acoperiți cu blănuri, se cunosc foarte puține lucruri privind modul în care primii oameni și-au acoperit trupurile și au supraviețuit iernilor. 

Blana, pielea și alte materiale organice nu se conservă mai mult de 100.000 de ani, ceea ce înseamnă că dovezile directe despre îmbrăcămintea preistorică sunt extrem de puține. „Descoperirea este importantă pentru că știm relativ puține lucruri despre modul în care oamenii din trecutul îndepărtat se protejau de intemperii. Există foarte puține dovezi legate de jupuirea urșilor, Schöningen oferind cea mai completă imagine în acest sens”, a declarat Ivo Verheijen, doctorand la Universitatea Tübingen din Germania, autorul studiului care a urmat acestei descoperiri, potrivit CNN. Urșii de peșteră erau animale mari, de dimensiunea unui urs polar, care au dispărut în urmă cu aproximativ 25.000 de ani. Blana ursului de peștera are fire de păr lungi, ce formează un strat protector aerisit și fire de păr scurte și dense, care asigură o bună izolare,.

Blana a fost potrivită pentru îmbrăcăminte sau așternut, potrivit studiului publicat în Journal Of Human Evolution pe 23 decembrie. Îmbrăcămintea era formată, probabil, din piei înfășurate în jurul corpului, fără croială.

Modelele mai „complexe”, de îmbrăcăminte, cu găuri făcute pentru membre sau cap, ar fi apărut în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, potrivit unor descoperiri arheologice. Câteva studii genetice sugerează că oamenii purtau haine înainte de migrațiile majore din Africa. Descoperiri făcute în Maroc spun că oamenii procesau piei de animale în urmă cu 90.000 și chiar 120.000 de ani. Descoperirile din Germania spun, însă, că oamenii ar fi utilizat îmbrăcămintea de mult mai mult timp .Clima în zona respectivă în urmă cu 300.000 de ani era „mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cea de astăzi”, cu temperaturi medii cu 2 grade în plus sau în minus față de cele de astăzi, a mai spus Verheijen.

ANPC: Produse din carne și fructe de mare, cu termenul de valabilitate depășit, importate din Olanda