Iași: Transportul public gratuit vinerea nu va mai fi prelungit

O zi de transport gratuit costă municipalitatea minimum 3 milioane de lei.

Ieșenii nu vor mai putea circula gratuit vinerea cu mijloacele de transport public, din cauza costurilor mari. Potrivit primarului Mihai Chirica, ”În acest moment, fiecare leu contează”, costurile acțiunii”Vinerea Verde” fiind de cel puțin 3 milioane de lei pe ziProgramul de gratuități, în zilele de vineri, pe traseele de transport public din municipiul Iași nu va mai fi prelungit, a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit g4media.ro

Edilul a anunțat că o zi de transport gratuit costă municipalitatea minimum 3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că lunar, costurile acestei inițiative depășesc 13 milioane și, în contextul venirii iernii.

Primăria nu va mai putea susține proiectul.„Potrivit primarului Iașiului, de la înființarea traseelor gratuite ‘Vinerea Verde’ s-a adus în discuție faptul că ele nu au decât un rol de marketing, de conștientizare a populației că există această formă de transport public. Mihai Chirica a declarat că  nu trebuie să devină neapărat o gratuitate permanentă pentru a învăța viitorii călători cu transportul public, astfel încât să se renunțe împreună la vehiculele de proprietate personală. Acesta este scopul principal pentru ‘Vinerea Verde’, nu este scopul de a aduce pierderi în continuare companiei de transport, a subliniat Mihai Chirica.

În acest moment, fiecare leu contează, pentru că parcurgerea iernii este o tragedie din punct de vedere energetic, a adăugat primarul Iașiului.

„Lumea înțelege, mai mult sau mai puțin, că pentru fiecare leu consumat din energia electrică, statul român mai pune încă 4 că să facă acel total de 5 lei. Dacă înmulțim acest lucru cu miliarde de lei o să vedeți că pe parcursul unei ierni să adună miliarde de euro compensări în energie, bani cu care cu cât consumăm mai mult, cu atât creăm o gaură mai mare la bugetele locale și naționale”, a declarat primarul Iașului.

Programul ”Vinerea Verde” a intrat în vigoare vineri, 3 iunie 2022, acesta reprezentând o inițiativă voluntară de promovare și încurajare a utilizării transportului în comun și a mobilității urbane alternative de către locuitorii din municipiul Iași. Astfel, în fiecare zi de vineri, până la sfârșitul anului 2022, toate călătoriile cu mijloacele de transport public în zona 1 (pe raza municipiului Iași) vor fi gratuite.

Avertisment: Ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși din istoria planetei